Marada Petr Ing. - Vinařství Petr Marada
Vinařství Petr Marada je mladé vinařství, založené v roce 2006 v Mikulčicích. Filosofie vinařství spočívá v jednoduchosti – čím menší vliv vinaře, tím větší ponechání prostoru individualitě vína. – zrání vína v čase – použití pouze nezbytného množství SO2 – zajímavé půdní profily jednotlivých vinic – řízené degustace v originálním sklepě.
Vinařství Rozařín s.r.o.
Rodinné vinařství založené na odborné profesionalitě v roce 2004 bratry Richardem a Markem Janouškovými. Richard je abslolventem Vinařské školy ve Valticích a Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. " Vyrábíme lehká a jemná vína pro každodenní potěšení. Nespěcháme s víny na trh, necháme je zrát a teprve lahvově zralá a sladěná je nabízíme našim milým zákazníkům. Naším krédem je, že víno musí krásně a výrazně vonět. Proto pěstujeme v našich vinicích většinu odrůd s expresivním aromatickým výrazem, včetně muškatelového klonu Veltlínu zeleného."
Vinařství U sv. Kříže s.r.o.
Na okraji Vrchních Nechor a přece v centru legendární prušánecké sklepní kolonie sídlí malé Vinařství U svatého Kříže. Podle staré sakrální památky, kde se každoročně koná slavnost, pojmenoval své vinařství Pavel Matušek, který profesionálně hospodaří na rodinných vinicích od roku 2002. Jeho vína, v nichž se zrcadlí laskavost, klidná a neuspěchaná povaha hospodáře, byla zařazena do Malé encyklopedie vín, Neronet ročníku 2008 ozdobil valtický Salon vín.
Hlávka Miroslav
Pokračování v rodinné tradici a přeměna původního zděděného záhumenkového hospodářství stála v roce 1995 za vznikem malého vinařství Miroslava Hlávky. Čtyři hektary vinic v tratích Bojanovska, Stará hora, Nová hora a Nadzahrady se rovnoměrně dělí mezi třicetileté keře a nové osmileté výsadby. Ve vinařství pomáhá Miroslavu Hlávkovi dcera Šárka, kterou jako jedinou ze tří dětí zaujala otcova živnost. Zpracování probíhá ve sklepě v domácím prostředí. Miroslav Hlávka je zastáncem tradičních metod a všechna jeho vína jsou vyrobena klasickými technologiemi bez použití selektovaných kvasinek, řízeného kvašení nebo bakteriálního odbourávání kyselin. Vinařství ročně vyrobí asi 10 000 lahví, část produkce raných a aromatických odrůd se prodá jako burčák. Není to však úplné pravidlo, protože například Muškát Ottonel patřil k velmi povedeným vínům tohoto vinařství a například pozdní sběr 2007 byl zařazen do Top 77 vín ČR 2008/9. Z velmi vydařeného ročníku 2009 je třeba upozornit na Cuvée Hlávka (Tramín/Veltlínské zelené/Ryzlink vlašský). K zajímavým vínům z tohoto ročníku patří dále Müller-Thurgau a Ryzlink rýnský (obě vína ve výběru z hroznů), Veltlínské zelené, Muškát moravský a Cabernet Moravia (pozdní sběry). Při degustacích čeká na malé skupinky návštěvníků komorní prostředí a uzenářské speciality vlastní výroby. V létě je též možnost posezení pro skupiny do dvaceti osob pod pergolou na dvoře před sklepem. Nabídka vinařství zahrnuje standardně přes dvacet položek a najdeme v ní i archivní vína.
Vinařství FLAJŠINGER s.r.o.
Firma navazuje na vinařskou tradici založenou v roce 2007. Specializujeme se na výrobu čistých přírodních vín bez výrazných technologických zásahů pro zachování odrůdového charakteru.
BOHEMIA SEKT, s.r.o.
Společnost BOHEMIA SEKT patří k nejvýznamnějším výrobcům sektů a vín střední a východní Evropy. Ročně prodáváme kolem 29 milionů lahví sektu, šumivých nápojů a tichých vín. Ocenění udělovaná našim sektům a vínům na významných mezinárodních a tuzemských vinařských soutěžích potvrzují jejich vysokou kvalitu. Bohemia Sekt je dlouhodobě a se značnou převahou nejoblíbenější značkou sektů v České republice, když dosahuje až 70 procent podílu na trhu šumivých vín.
RÉVA RAKVICE s.r.o.
Réva Rakvice s.r.o. je moderní dynamická vinařská společnost s 50 zaměstnanci, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v roce 1995 spojením tří nadšeně podnikajících vinařů. Réva Rakvice dnes hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Ve výsadbách jsou rovnoměrně zastoupeny zejména tradiční moravské odrůdy, které splňují předpoklad kvalitního vyzrávání hroznů pro výrobu výjimečných přívlastkových vín. Firma totiž mimo jiné patří mezi přední výrobce ledového vína v ČR.
Vinařství Bukovský s.r.o.
Firma se specializuje na udržovací pěstění zásadního genofondu révy pro vinařské oblasti Moravy, Čech a Slovenska. Vybraný klonový sortiment poskytuje ojedinělou surovinu pro výrobu vysoce jakostních, odrůdově a klonově čistých vín.
KORÁB - Živá Hora
Jsme malé vinařství z Velkopavlovické podoblasti hospodařící na sprašovo – písčitých a štěrkovo – písčitých tratích. Tomu odpovídá i poměrně rozmanitá různorodost našich vín. Většina vinic je v poměrně vyšším věku 40 – 84 let. Škálu vín, na kterých se snažíme pracovat, můžeme v současnosti rozdělit na třetiny. První jsou vína perlivá, a to jak vína typu Pétillant – naturel, tzv. Pet nat (nesířená přírodně perlivá vína donášející v lahvi), tak vína připravená klasickou „šampaňskou“ metodou druhotného kvašení v láhvi. Dále na našich stránkách....
VÍNO J. STÁVEK
V prostorách poutavého rustikálního Vinařského dvora můžete posedět při zajímavých rodinných cuvée nebo rozličných rosé vínech, za které vinařství sklízí četné úspěchy na soutěžích. Skutečnou specialitou jsou fortifikovaná vína. Vinařství se zaměřuje na odrůdu Frankovka. Tu můžete ochutnat v několika různých variantách.
Rodinné vinařství Sedlák
Rodinné vinařství SEDLÁK navazuje již na čtvrtou generaci, kdy její počátky sahají do roku 1918. Základní filozofií je vyrábět co nejpřírodnější, vysoce kvalitní přívlastková vína s typickým charakterem a svěžestí vín velkopavlovické vinařské podoblasti. Snahou je navázat na staré a bohaté vinařské tradice v harmonii s využitím moderní technologie.
Vinařství Ing. Spěvák František
Rodinné vinařství vycházející z dlouholeté vinařské tradice se do stávající podoby rozvinulo po sametové revoluci. Výraznému růstu a zdokonalení předcházela postupná výsadba nových moderních vinic situovaných do vynikajících poloh mikroregionu v okolí města Dubňany. Rodinné vinice starší 15-ti let jsou osázeny klasickými odrůdami, zatímco nové vinice situované do mikroklimaticky vynikajících poloh jsou zaměřeny na produkci špičkových vín, ekologicky šetrně vyráběných. Agrotechniku a celoroční ošetřování vinic podřizujeme tomu, abychom docílili vysoké kvality hroznů jako základního předpokladu výroby kvalitních predikátních vín. Tyto hrozny však vyrobíme cestou přátelskou vůči životnímu prostředí s důrazem na minimalizaci až vyloučení použití syntetických hnojiv a pesticidů, tj. respektování viniční biocenózy a maximálního využití biologické ochrany. Docílená přirozená rovnováha se pak promítá spolu s kvalitní enologií vína ve zdravém a čistém finálním produktu. Pečlivá kontrola všech vstupů do výroby, náročný výrobní proces s akcentem na přírodní charakteristiku finálního vína v kombinaci s řízenou fermentací zajišťuje svěží reduktivní vína s příjemným odrůdově charakteristickým ovocným buketem. Po několika letech zrání tato vína nabízíme našim přátelům, známým a ctitelům dobrého moravského vína.
Vinné sklepy Podluží
Jaroslav Nešpor z Moravské Nové Vsi pokračuje ve vinařské tradici svých předků, která je tak stará jako vinařství v této obci. Vyrábí víno s cílem dosáhnout nejvyšší kvality. Díky tomu je také členem sdružení vinařů Collegium Vinitorum® Moravská Nová Ves. Každé víno před samotným prodejem projde hodnocením tohoto sdružení a tím je garantována jeho vysoká kvalita. Vína jsou vyráběna z hroznů vlastní produkce. Jedině tyto vysoce kvalitní hrozny jsou zárukou kvalitních přívlastkových vín.
Vinařství otecdcera
Rodinná firma pokračuje v tradici výroby kvalitních vín z hroznů vlastní produkce. Jednotlivé šarže odrůd jsou vyráběny v malých objemech s důrazem na prvotřídní kvalitu finálního produktu. Při výrobě vín jsou využívány moderní technologické postupy.
VÍNO Mikulov, spol. s r.o.
Moderní vinařství společně s citlivým výběrem hroznů, dává vínům značky VÍNO MIKULOV jedinečné, charakteristické chuťové vlastnosti. Při výrobě naši vinaři spojují zkušenosti převzaté od svých dávných předchůdců spolu s nejmodernějšími technologiemi. Svůj konkurenční náskok v moderní technologii využíváme k výraznému zvyšování kvality našich vín.
Marcela Petráková Hříbalová - Sekt Jan Petrák
Malá rodinná firma byla založená v roce 1990 otcem současné majitelky Marcely Hříbalové, Janem Petrákem, a proto naše sekty nesou jeho jméno. Firma obhospodařuje 10 ha vlastních vinohradů, na kterých pěstujeme převážně hrozny vhodné pro výrobu sektů. Všechny vinohrady jsou již několik let v režimu ekologického zemědělství a produkují hrozny s certifikátem „BIO“. Sekty vyrábíme pouze klasickou šampaňskou metodou, již od založení vinařství. Ve sklepích našeho vinařství zrají vína nejen ve standardních lahvích o objemu 0,75 litru, ale sekundární kvašení probíhá také v lahvích o objemu 1,5 litru a 3 litry. Orientujeme se i na produkci skutečně velkých lahví sektu, v objemech až 18 litrů, což je v České republice specialita. Naší specialitou je sekt se šupinkami 24 karátového zlata, který vyrábíme od poloviny 90. let.
Vinařství Vlastimil Konečný a syn
Vinařství provozované otcem a synem se věnuje přívlastkovým vínům širší odrůdové palety. Vyzrálé aromatické odrůdy dosahují při jejich způsobu vinifikace velmi dobré kondice i při delší archivaci.
Vinařství Vyskočil
Jsme typicky rodinné vinařství obdělávající 18 ha vinic v Blatnici a okolí na úpatí Bílých Karpat. Vyrábíme převážně vína s přívlastkem, téměř vše láhvujeme.
Rodinné vinařství Spěvák
Kořeny současného vinařství rodiny Spěvákovy sahají do 30. let minulého století. Malovinaření otce Františka se postupně rozrůstalo, ale od sedmdesátých let až do roku 1999 vyrábělo vinařství pouze sudová vína. Tato skutečnost se změnila s nástupem nové generace reprezentované Milanem Spěvákem, který navázal na tradice s novými ambicemi. Začali jsme se orientovat na lahvová vína, jakostní a přívlastková a v roce 2001 jsme rozšířili výrobní a skladovací prostory v historickém, více než sto let starém sklepě.
Vinař Marek Pšovský
Výroba vína od roku 1996 se zaměřením na produkci přívlastkových vín.