Školní statek Mělník
škola založena v roce 1885, školní statek součástí školy pro praktickou výuku žáků / sadovnictví, květinářství, vinařství, zelinářství, ovocnářství, sklepní hospodářství/ sklep se nachází v areálu školy
Vinařství Bettiny Lobkowicz Mělník
Vinařství Bettina Lobkowicz Mělník je výrobcem vín z vlastních hroznů.
Navazuje na staletou vinařskou tradici na Mělníku, kde hospodáří na historických vinicích Lobkowiczů. Přímo u řeky Labe se v rekonstruovaných sklepích velmi šetrným způsobem vyrábí víno tou nejmodernější technologií. Kromě vín nabízíme sekty, vyráběné klasickou metodou kvašením v lahvích, dále vinné destiláty a olej z hroznových jader. Vinařství má krásnou udržovanou zahradu, kde je možno posedět, ochutnat víno a využít neopakovatelnou atmosféru na břehu řeky.
CHATEAU MĚLNÍK
Rod Lobkowiczů se začal věnovat vinařství počínaje rokem 1753. Důležitým obdobím pro rozvoj zámeckého vinařství byl přelom 19. a 20. století. V této době došlo k významné modernizaci podniku podle francouzského vzoru, začal se zde vyrábět sekt Chateau Mělník (1896), byla zterasována vinice Ludmila pod zámkem. Nová éra nastala v roce 2009, kdy se po rekonstrukci sklepa sv. Josefa, který byl mimochodem vykopán roku 1909 pod zámeckým nádvořím, vrátila výroba vína zpět na mělnický zámek.
Česká zemědělská univerzita - Školní zemědělský podnik Lány
Vinařské středisko Mělník patřící České zemědělské univerzitě v Praze je jedním z vinařských subjektů Mělnické vinohradnické podoblasti, sídlící 2 km severně od centra města Mělník. Středisko produkuje hrozny, ovoce na výměře cca 20 ha půdy. Centrem, kde je soustředěna výroba vína je historická budova zvaná Kartuziánský lis. Výroba vína probíhá klasicky, hrozny se zpracovávají co nejrychleji. Vína zrají v našem vyhlášeném ležáckém sklepě. Vyrábí se zde přírodní, odrůdová jakostní a přívlastková vína s minimální chemickou úpravou.
Bc. Luděk Vondrák-vinařství
Rodinné vinařství bylo založeno v roce 1996 panem Luďkem Vondrákem. Postupně bylo rozšířeno z 1,8 ha na současných 15 ha vinic, které se rozkládají na kamenito-opukových půdách jižních svahů poblíž řeky Labe, která příznivě ovlivňuje jejich mikroklima. Velkou výhodou vinařství je možnost ovlivnit kvalitu vína již ve vinici. Od řezu révy vinné přes celoroční ošetřování vinohradu. To vše ve spojení s kvalitními evropskými odrůdami vede k výrobě špičkových přívlastkových vín. Důkazem toho jsou úspěchy mladého a snaživého vinaře, který v roce 2006 získal titul Champion českých vín s Kernerem 2005 výběr z hroznů-botrytický sběr a o rok později titul obhájil s Ryzlinkem rýnským 2006 v přívlastku výběr z hroznů. Jako zvláštnost, se kterou se ve vinařství pana Vondráka můžete setkat jsou jeho zdařilé botrytické výběry z Ryzlinků či Kerneru. Pro zajištění rozšířené výroby vín se v roce 2007 započalo s výstavbou nové výrobní budovy, na kterou v budoucnu naváží odpovídající prostory pro degustace, případně možnost ubytování hostů.
Vinařství Pavel Chorouš
Vinařství Pavel Chorouš bylo založeno roku 2003 jako maloproducent pro vlastní potřebu s vinicemi v nájmu. Roku 2012 byla vysazena první vlastní vinice Lacerta a v roce 2014 následovala druhá vinice Fénix. Současná rozloha vinic činní 1,4 ha v Turbovické viniční trati na Mělníku. Mojí vlajkovou lodí je odrůda Kerner, se kterou jsem se umístil na prvním místě v kategorii bílých tichých vín na soutěži Winefest 2007.
Mělnické vinařství Kraus
Mělnické vinařství Kraus je rodinná firma ležící nad soutokem Labe a Vltavy. Zájem o vinařství se v rodině Krausů dědí. Tradici započal Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc., který se věnuje šlechtění nových odrůd révy. Jeho syn Doc. Ing. Vilém Kraus, CSc., založil v 90. letech firmu Vinařský dům Bacchus, která se věnuje převážně produkci sazenic révy vinné, moštových a stolních odrůd. Po návratu ze studií v Německu pokračuje v tradici nejmladší Vilém a navazuje na činnost otce další firmou – Mělnické vinařství Kraus. Vysazuje další vinice a začíná s vlastní produkcí vín a jejich láhvováním. Hrozny se sklízejí z vlastních vinic o rozloze 22 ha.
Vinařství David Chocholatý
Vinařství David Chocholatý je mladé české vinařství, které vzniklo v roce 2015. Zaměřuje se na výrobu kvalitních vín z odrůd typických pro českou vinařskou oblast s důrazem na její výjimečnost. Zpracovává hrozny z Mělníka, Benátek a Prahy. Plánovaná produkce je 5.000 lahví. Vinařství Chocholatý patří mezi několik málo českých vinařství, které nechávají uznat svá mladá svatomartinská vína.