Skip to main content

Ing. Josef Abrle

Naše rodinné hospodářství začalo v roce 1991 prvními pokusy se sušením ovoce a zeleniny. V současnosti jsou našimi stěžejními komoditami pěstování vinné révy (jako základ pro biovíno) a pěstování bylin v kvalitě BIO, které tvoří vstupní surovinu pro naši výrobu biokoření a relaxačních bylinných koupelí. Hospodaříme v CHKO Pálava v n.v. 300 m a jsme jediným hospodářstvím, které vzhledem ke své poloze v tomto území hospodaří na celé výměře pozemků podle pravidel ekologického zemědělství. Svou polohou se naše obec nachází na úpatí Pálavských vrchů, blízko vodní nádrže Nové mlýny. Naše produkce splňuje podmínky zákona č. 242/2000 Sb. a Nařízení Rady EHS č. 2029/91 a může být označována jako BIO. Aktivně spolupracujeme se svazem PRO-BIO na propagaci ekologického zemědělství jako modelová farma. Rostlinná produkce 1. Vinná réva Výměra - 5,5 ha vinohradů - z toho 1 ha staré vinice a 4,5 ha nově vysazené. Tyto vinohrady se nacházejí v srdci CHKO. Produkce přívlastkových vín (kabinet, pozdní sběr a výběr hroznů) odrůd Pálava, Muškát moravský a Cabernet Moravia. V novém vinohradě jsou vysázeny odrůdy André a Ryzlink rýnský. Vína dodáváme několika odběratelům, vybraným vinotékam a do prodejen zdravé výživy. 2. Byliny a koření Výměra - 3,6 ha půdy je určena pro pěstování bio bylin + 1,6 ha v přechodném období. Tyto pozemky jsou již situovány mimo CHKO. Produkce 16 druhů bylin (bazalka, saturejka, dobromysl, šalvěj, tymián, estragon, yzop, majoránka, pažitka, petržel, kopr, máta, kmín, libeček, pohanka, meduňka). Dále vyrábíme jejich vzájemnou kombinací kořenící směsi (na kuře, na maso, na ryby, na těstoviny, do polévky a bylinný peprník). Velkou část naší produkce bylin dodáváme k dalšímu zpracování na čaje firmě "Sluneční brána" v Čejkovicích. Z pečlivě vybraných bylin jsme sestavili a s úspěchem prodáváme originální bylinné relaxační koupele v 5 druzích.

Vinařství Ilias

Malé rodinné vinařství zaměřené na výrobu přívlastkových vín. Založeno v roce 2000. Vína vyrábíme výlučně z vlastních hroznů z vinic, které nejsou ošetřovány chemickými prostředky. Momentálně se nacházíme v posledním roce přechodného období výroby bio vín. Aktuální dění v našem vinařství můžete sledovat na https://www.facebook.com/Vina%C5%99stv%C3%AD-Ilias-192440922645/#!/pages/Vinarstvi-Ilias/192440922645.

Vinařské a kulturní centrum Sádek

Na samém severozápadním okraji znojemské podoblasti vyrostlo v roce 2003 Vinařské a kulturní centrum Sádek s vinicemi, hotelem, restaurací, udírnou, zpracovatelskými a archivními sklepy, vinotékou a přírodním amfiteátrem. Toto centrum vinařství na okrese Třebíč vybudovali majitelé Ing. Lubomír Lampíř a Ing. Ladislav Čech za podpory programu SAPARD. Vybavení: přijemné posezení v restauraci s teplou i studenou kuchyní, venkovní terasa, posezení u udírny s možností rožnění selat, krůt a nabídkou uzených i grilovaných specialit. Vinařský sklep s unikátní eggerskou klenbou se skládá ze tří lodí. V první stylová vinárna, ve druhé vinotéka s boxy, které se pronajímají k archivaci lahvových vín. Třetí loď slouží jako produkční sklep, ke zpracování vína z místního vinohradu. Zdejší vinotéka nabízí prodej archivních vín domácí i zahraniční produkce. Ve sklepích probíhají degustace řízené předními našimi i zahraničními vinaři. Díky rozsáhlým společenským prostorám nabízí Vinařské centrum možnost uspořádání akcí od firemních školení po soukromé rodinné oslavy. Součástí centra je přírodní amfiteátr, kde jsou pořádány kulturní a společenské akce (divadelní vystoupení, hudební vystoupení, letní kino aj.), včetně tradičního cimbálového festivalu. Pravidelné akce: ve Vinařském a kulturním centru Sádek se po celý rok konají nejrůznější akce, které v sobě spojují víno, gastronomii a kulturní programy. Mezi pravidelné akce patří: Vinařský bál - únor Velikonoce na Sádku - duben Mezinárodní festival cimbálu - začátek června Sádecké kulturní léto - červenec, srpen Burčáková sezóna - září Svatováclavské hody - září Martinská husa s mladým vínem - listopad Sádecký Silvestr - prosinec. Vinařské a kulturní centrum Sádek je členem Dobrovolného svazku znojemských vinařských obcí Daníž a je zahrnuto do turistického programu tohoto svazku, který je zaměřený na vinařskou turistiku "Vítejte ve sklepních uličkách".

Vinařství Červinka

Naše vinařství sídlí v obci Horní Věstonice pod Pálavou. Právě pod těmito vrchy se nachází většina vinic společnosti. Hospodaříme na 120 ha vinic. Odrůdová skladba je velmi bohatá. Výsostné postavení má Ryzlink vlašský, kterému se zde velmi daří.

Vinařství Koníček

Malé rodinné vinařství s roční produkcí 5000 lahví vín. Výroba a zrání vín probíhá ve vlastních sklepních prostorách za použití tradiční technologie. Převážná část produkce vín prochází oficiálním zatříděním na vína přívlastková a samozřejmě do lahví. Odrůdová skladba nabízených vín čítá pravidelně více než 12 odrůd. Vinný sklep kopaný v pískovcovém sedimentu druhohorního mořského dna se stabilní teplotou vytváří ideální podmínky pro výrobu a zrání vín. Podzemní chodby jsou až 15 metrů po povrchem. Citlivě renovovaná lisovna si zachovává původní styl „preshausu“ a je upravena pro posezení návštěvníků vinného sklepa. Stavba je navržena na památkově chráněnou stavbu i na národní kulturní bohatství a pojme až 60 osob. A nebylo by návštěvy znojemského regionu bez ochutnání okurek, nakládaných podle starého receptu původních obyvatel německých Sudet. Výběr pohoštění teplých chalupářských pokrmů a studeného občerstvení se sjednává při objednávce návštěvy vinného sklepa.

Sedláček vinařství Kurdějov

Malé rodinné vinařství Radka Sedláčka, které si zakládá na citlivém přístupu k hroznům a vínu. Pečuje o víno od zasazení po nalití do skleničky. Část vína nechává zrát v akátových a dubových sudech. Pokud to ročník dovolí, během výroby uplatňuje metodu „sur lie“, při které vína zrají na jemných kvasničných kalech, čímž získají plný a tělnatý charakter a jsou vhodná k archivaci. Ročně vyrobí zhruba 17 000 lahví. U Sedláčků určitě stojí za to ochutnat i červená vína, která dostávají vysoká ocenění na soutěžích a mají ohlas u zákazníků.

Vinařství Košulič

Jsme maličkými vinaři a naše vinařství patří k těm menším Víno děláme spíše pro potěšení a práce kolem vína a vinice je našim velkým koníčkem. Náš vinný sklep starý cca. 350 let se nachází v nejstarší starého vinařského města Hustopeče ve sklepní ulici "Na hradbách" lidově zvané "Turhandle".

Vinařství Nosreti s.r.o.

Historie rodinného vinařství spadá do roku 2000. Vinařství se orientuje na koncového zákazníka s kompletním servisem v oblasti agroturistiky, rekreace a vinařství. Poskytujeme služby oficiálně certifikovaného turistického infocentra a zaječské vinotéky.

Radek Zálešák

Jedinečná architektura vrbických sklepů v pískovcové skále, výborná vína, dobří a srdeční lidé – to vše vás nadchne na Vrbici u Zálešáků.

Vinařství Špillar

Zářivá fasáda, kamenný obklad i do detailů promyšlený interiér nového vinného sklepa v Hodonicích prozrazují, že si František Špillar po třiceti letech „záhumenkového malovinaření“ splnil svůj sen. Víno začal vyrábět s tchánem, pokračoval ve vlastním malém sklípku pod rodinným domem a v roce 1999 zahájil stavbu nového sklepa. Z původního záměru pořídit si prostor pro zrání a uskladnění vín se nakonec vyvinul objekt s lisovnou, třemi sklepními chodbami (na výrobu vína, archivaci a posezení) a nezbytným zázemím pro hosty. Vzhledem k dobrým zkušenostem se zpracováním nakoupených hroznů, přešli Špillarovi zcela na výrobu vína ze surovin od kamarádů. Cílem vinařství je zpracovávat malé partie o objemu 250 - 1 000 litrů v široké škále 15 - 20 odrůd. Hrozny pocházejí z Kraví Hory u Znojma, z kyjovické trati Špičák a ze Staré hory z Božic. Vinařství vyrábí kombinací tradičních a moderních metod kolem 10 000 lahví vína ročně. Úroda ročníku 2010 se poprvé zpracovávala na moderním mlýnku umožňujícím šetrné zacházení ze surovinou a novém pneumatickém lisu. Sklep je nachystán na cílovou kapacitu 20 000 litrů. Řízené degustace je možné uspořádat pro skupiny až 60 hostů, při ochutnávkách spojených s jídlem je ideální počet 30 osob. Ve vinařství kromě Františka Špillara staršího, který se k výrobě vína postupně propracovával vlastními zkušenostmi, působí také jeho manželka Libuše a příležitostně syn František, absolvent lednické fakulty MZLU.

Vinný sklep U Surmanů

Malé vinařství Marie a Václava Surmanových a jejich syna Václava pokračuje v Bořeticích pátou generací v pěstování hroznů a výrobě vína v rekonstruovaném sklepě po předcích spojeném s dalším přikoupeným sklepem. Záhy po roce 1990 po restituci rodinných pozemků vysadili nové vinohrady a dlouholeté záhumenkové vinaření změnili na živnost, jejíž nositelkou je Marie Surmanová. Sklepmistrovské práce jsou však doménou jejího manžela, který je zároveň starostou obce Bořetice. Spojené sklepy se nacházejí v atraktivní lokalitě sklepní uličky na Kraví hoře. Krátká podzemní chodba původního sklepa slouží k výrobě a uskladnění vína již páté generaci rodiny Surmanů. Prostorná lisovna, v níž předkové současného hospodáře zpracovávali úrodu, byla přestavěna na prezentační místnost s posezením a barem, kterou zdobí vinařské a myslivecké trofeje majitele. Suroviny pro výrobu vína pocházejí z vlastních vinic v bořetických tratích Čtvrtě a Trkmanska a z nákupu od smluvních vinohradníků. Vína jsou většinou deklarována jako zemská, ale kvalita hroznů dosahuje až výběr z hroznů (od roku 2008 jsou některé partie zatříděny). Podle odrůd jsou vína vyráběna buď technologií řízeného kvašení nebo tradičními postupy. V nabídce jsou i vína vyzrálá v sudech barrique. Lahvové víno se prodává pouze ze sklepa, případně při akcích pořádaných pro objednané skupiny. Cílem tohoto vinařství není zvyšování kapacity výroby, ale spíše rozvíjení technologií co nejšetrnějších k vínu a pořádání degustací a akcí pro firemní i soukromou klientelu ve sklepě s kapacitou až 80 míst. Specialitou je pečení selat. Ke špičce produkce patří Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský a pochopitelně tradiční odrůdy oblasti Modrých hor - André a Modrý Portugal. K nejlepším vínům z ročníku 2010 patří Sauvignon, Ryzlink rýnský a Zweigeltrebe, zemská vína z hroznů cukernatosti nad 21 stupňů.

Adámkovi Bílý sklep

Vinařstvím se profesionálně zabýváme od roku 1961 a máme dlouhodobé zkušenosti z velkovýroby vín i hroznů. Začátek soukromého vinařství datujeme v roce 1980, avšak hlavní rozvoj rodinné firmy po roce 1989. Ve výrobě vína se zaměřujeme na přívlastková odrůdová vína a archivní vína. Filozofií firmy je: spokojený host se vrací - zvyšování vinařské kultury hostů - budování závislosti na dobrých vínech.

Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice a.s.

Technologem a enologem firmy je Ing. Adam Bednář. Veškerá produkce hroznů je zpracovávána kvalitní a šetrnou technologií. Při výrobě červeného vína se vinařství vrací k tradičním postupům - používá delší maceraci (nakvášení) rmutu. Bílá vína vyrábíme technologií řízeného kvašení s použitím teroarních kvasinek. Díky tomuto spojení vzniká ve vinařství víno, které si nese charakteristické odrůdové znaky, aroma a zachovává si přitom výrazně svůj terroir.

Víno Komárek

suchá vína zrající v dřevěných sudech, hrozny pouze z vlastních vinic v duchu"Organic farming"

Reichman Karel - Reichman & Reichman

Chcete strávit příjemný čas se svojí rodinou nebo s přáteli? Potřebujete si popovídat s kolegy ze zaměstnání? Toužíte po neformálním posezení s obchodními partnery? Jsme připraveni splnit vaše představy.

VÁŠ SKLEP - vinný sklep a penzion

V roce 2003 jsme navázali na 400let dlouhou tradici a začali doslova od základů. Postavili jsme zcela novou budovu VÁŠ SKLEP, který slouží jako místo k posezení ve vinárně a penzion s komfortním ubytováním. Samozřejmě, že „poklad“ pod zemí, vykopaný generacemi našich předků je dále naší velkou chloubou a lákadlem pro všechny naše hosty. Bez nadsázky lze říci, že se jedná o jeden z nejkrásnějších na Znojemsku. Do centra Znojma jsou to pouhé 3km, přilehlý je NP Podyjí a nedaleko další lákadla Znojemska. Pouze 400m vlaková zastávka do Vídně.

Vinařství Bauman s.r.o. - vinný sklep

Přijměte pozvání do malého rodinného vinařství v největší vinařské obci v České republice. Rádi Vás seznámíme s našimi víny a pro zpestření také medovinou, kterou vyrábíme. Zájemcům rádi představíme krásná zákoutí kraje vinic a seznámíme je s tajemstvím pěstování révy a výroby vína.

SONBERK, a.s.

Kultovní výhled na Pálavu, architektura a charakteristická vína, oceňovaná u nás i ve světě, jsou hlavními znaky vinařství v Popicích u Hustopečí. Místo, kde se réva pěstuje po staletí, je teď prostorem, kde se ukazuje, co znamená moderní vinařství: starostlivou práci s půdou a vinohrady, ruční sklizeň hroznů, šetrné zpracování, tvorbu vína se sebevědomím a co nejširší otevřeností lidem přicházejícím si to všechno užít v sonberském mottu „Vína všemi smysly“.

Vinařství Osička spol. s r.o.

Naše vinařství se specializuje na výrobu limitovaných partií převážně červených vín, exkluzivní kvality, pocházejících z vlastní vinice. Při vinifikaci jsou umně kombinovány tradiční výrobní postupy a moderní metody, které propůjčují našim vínům nezaměnitelný charakter. Každá sklenka vína byla připravena s láskou a precizností. Lahodná chuť a vůně utváří nezapomenutelný smyslový zážitek. Produkujeme převážně vína odrůd Tramín,Rulandské šedé, Rulandské modré, Cabernet Moravia a Zweigeltrebe.

Vinařství Pavlov, spol. s r.o.

Chráněná oblast Pálavské vrchy je posledním výběžkem vápencových Alp a pro svou biosférickou jedinečnost byla zapsána do seznamu rezervací UNESCO. Unikátní vápencové podloží omezuje růst révy a zkoncentrovává ji, což dává vínům z Vinařství Pavlov jedinečný charakter velké pikantnosti, kořenitosti a hutnosti. Vznikají zde vína s vysokou mineralitou, s osobitým ovocným charakterem, s výraznými medovými tóny.