Vinařství Tomčala
Jsme malé, omlazené, rodinné vinařství z Kobylí, které je součástí oblasti Modrých hor.
Dědeček Petr Tomčala jej v roce 1997 založil a poslední roky je vinařství v režii jeho vnuka Patrika Eliáše. Ten do vinařství vnáší mladistvého ducha a mnoho nových nápadů. Hrozny pěstuje i zpracovává s velkým respektem k přírodě a k jednotlivým odrůdám přistupuje s individuální péčí.
Obhospodařujeme zhruba 2,5 ha vinic, které obděláváme ručně s důrazem na šetrný přístup k přírodě, což napomáhá k vzniku kvalitních vín.
Vinařství Trčka
Vinařství Trčka navazuje na dlouholetou rodinnou tradici výroby vína, která sahá až do 30. let minulého století. V současné době se výrobě vína věnuje František Trčka, který vysadil nové vinice a postupně začal budovat nové sklepní hospodářství. Zaměřujeme se na výrobu vysoce kvalitních vín vyráběných moderní technologií. Dnes Trčkovi obhospodařují zhruba 7 ha vinic v kostickém a tvrdonickém katastru, osázené širokou škálou odrůd.
Vinařství Trpělka & Oulehla
Pan Václav Trpělka v roce 1991 vinařství založil a společně s Lubošem Oulehlou se pustili do poctivé práce, dnes již na 30 ha vinic. Majitelé věří, že když se k dílu přistupuje s péčí a láskou, projeví se to v hroznech a konečně i ve výsledném produktu – víně. Moderní technologie výroby, řízené kvašení a následné další procesy při zrodu vína jsou samozřejmé.
Zvláště zdejší štěrkopísky dávají nenapodobitelnou identitu vyhlášené Frankovce. V posledních letech se dostává velkému uznání zejména vínům odrůdy Sauvignon a Chardonnay či Merlot.
Vinařství Turold Mikulov, s.r.o.
MALÉ RODINNÉ VINAŘSTVÍ SÍDLÍCÍ V MIKULOVĚ NA ÚPATÍ PŘÍRODNÍ REZERVACE A VRCHU TUROLD. OD ROKU 2006 JE VINAŘSTVÍ POD VEDENÍM JANA VLKA, KTERÝ NAVÁZAL NA ODKAZ SVÉHO TCHÁNA MIROSLAVA SÁČKA, JEŽ FIRMU ZALOŽIL V ROCE 1992 A REGISTROVAL POD OCHRANOU ZNÁMKOU TUROLD MIKULOV. NYNÍ SE JAKO RODINA SOUSTŘEDÍME NA PROVOZ VINAŘSKÉHO PENZIONU, VINOTÉKY A PŘEDEVŠÍM VÝROBU MALÝCH ŠARŽÍ TYPICKÝCH MÍSTNÍCH VÍN.
Vinařství U Dvou lip, s.r.o.
Nově vzniklé Vinařství U Dvou lip hospodaří nedaleko obce Hýsly na 35 ha vinic a zaměřuje se na produkci Bio vín a přívlastkových vín. Při pěstování hroznů je kladen velký důraz na šetrné zacházení s jedinečnou krajinou v tomto malebném koutě Slovácka. Dominantu vinic v podhůří Chřibů tvoří urostlé lípy se sochou svatého Jana Nepomuckého. Toto místo, a s ním spojený příběh o Johance a velké lásce, inspirovalo kapelu Čechomor ke složení písničky Johančiny slzy.
Vinařství U Hejtmanů
Výroba je založena na produkci hroznů z vlastních vinic, u kterých je po celý rok zajištěna maximální péče a ochrana. Rozloha vinic je 1 ha. Naše vinice jsou umístěny ve vinařské trati Staré Vinohrady v kat. obce Týnec. Vinařská trať Staré vinohrady leží na jihovýchodní straně s velmi intenzivním slunečním svitem. Další vinice se nachází ve vinařské trati Díly, vinařská obec Kostice.
Vinařství U Kapličky
Rodinné Vinařství U Kapličky je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů vypěstovaných ve vlastních vinicích. Sídlí v nově postaveném areálu, který jako by vypadl z malebných Ladových obrázků, jehož součásti jsou neuvěřitelně zpracované sklepy, vinárna, wellness centrum Relax Uprostřed vinohradů, Retro music Club a restaurace Retro Gril, konferenční sály, degustační prostory a krásně a pohodlně vybavený penzion s kapacitou 268 lůžek. Vhodný pro pořádání soukromých oslav, svateb, firemních akcí i školení.
Vinařství U Kostela
Vinařství U Kostela je novou značkou na Moravské vinařské mapě, navazující na více než 500-letou tradici výroby vína v Polešovicích. Produkujeme limitované množství přívlastkových vín, kde je hlavní důraz kladen na kvalitu. Za pomoci moderních technologií a lidské zkušenosti se u nás rodí vína elegantní, plná ovocného charakteru, která mají švih a noblesu.
Vinařství U Šťastných
Vinařství se traduje v naší rodině od roku 1921. V tomto roce náš děd zakoupil zdejší hospodu a začal pěstovat vinnou révu. K restauraci časem přibyla také vinárna a degustační sklep ve kterém je možné ochutnat naše vína. Snažíme se vyrábět, pokud nám v tom počasí pomuže, pouze přívlastková vína.
Vinařství U sv. Kříže s.r.o.
Na okraji Vrchních Nechor a přece v centru legendární prušánecké sklepní kolonie sídlí malé Vinařství U svatého Kříže. Podle staré sakrální památky, kde se každoročně koná slavnost, pojmenoval své vinařství Pavel Matušek, který profesionálně hospodaří na rodinných vinicích od roku 2002. Jeho vína, v nichž se zrcadlí laskavost, klidná a neuspěchaná povaha hospodáře, byla zařazena do Malé encyklopedie vín, Neronet ročníku 2008 ozdobil valtický Salon vín.
VINAŘSTVÍ U SVATÉHO MARTINA s.r.o.
Vinařství u svatého Martina založil majitel a sklepmistr Radim Osička. Vinařství se nachází přímo na náměstí U svatého Martina ve Velkých Bílovicích. Vína vyrábíme moderní technologií. Bílá vína zrají v nerezových nádobách. Červená vína zrají v dřevěných sudech za účelem dosažení taninové komplexnosti v přirozeném prostředí. Hrozny na výrobu přívlastkových, jakostních a zemských vín máme převážně z vlastní produkce a od stálých dodavatelů. „Poctivost ve vinohradě, čistota ve sklepě, kvalita hroznů, moderní technologie a spokojený zákazník"
Vinařství Uher František
Malé rodinné vinařství vyrábí vína pouze z vlastních hroznů. Vína produkují v keramice, dřevěných sudech i nerezu. Snoubí se tu klasická i moderní technologie, vína jsou plná, odrůdově bohatá a charakteristická. Většina se pohybuje v přívlastku pozdní sběr, ale letos se povedl i výběr z bobulí. Přímo v centru, ve vinařství, může po předchozí objednávce zažít originální degustaci i 20 osob.
Vinařství Uhlík Josef
Vinařství bylo založeno v roce 1992. Vyrábíme vína jakostní i přívlastková vína. Vína jsou vyráběna metodou řízeného kvašení. V našem vinném sklepě také pořádáme (a to včetně skupinových) degustace různých druhů vín s výkladem a občerstvením. Můžete tak ochutnat vína, která u nás byla vyrobena.
Vinařství Újezdský, s.r.o.
Rodinné vinařství Újezdský vzniklo na základě dlouhé tradice. Vinařství používá tradiční metody vinifikace, vína zrají v dřevěných sudech a nerezových tancích. Pro zjednodušení administrativy se většina produkce prodává jako zemská vína. Roční objem produkce činí kolem 10 000 lahví. Vína se prodávají přímo ze sklepa za ceny cca od 130 korun. Z vín z poslední doby doporučujeme ochutnat především ryzlink rýnský a rulandské modré.
Vinařství UŘIČÁŘ
Vinařství Uřičář se nachází na okraji Bílých Karpat ve Slovácké vinařské podoblasti, v obci Tvarožná Lhota nedaleko Strážnice.
Vinařství V&M Zborovský, v.o.s.
Vinařství V&M Zborovský „Vína, která je radost chutnat“ Vinařství V&M Zborovský je mladá perspektivně se rozvíjející firma, která vznikla v roce 2001 přechodem z domácí malovýroby vína. Firma je vlastněna dvěma bratry Vladimírem (ročník 1975), který vystudoval střední vinařskou školu a Martinem (ročník 1979). Přestože jsou oba mladí mají vlastní bohaté zkušenosti, neboť se odmalička účastnili prací ve vinohradě i ve sklepě. V současné době firma obhospodařuje 18 ha vinic. Vinice jsou lokalizovány do nejlepších viničních tratí vinařských obcí Velké Pavlovice a Bořetice. Snažíme se pěstovat hrozny velmi vysoké kvality sloužící jako surovina pro vynikající vína. Firma se zapojuje do systému „integrované produkce hroznů a vína“, ekologického pěstování révy vinné. Při výrobě vína nejsou používány na stabilizaci kromě nutné síry žádné chemické prostředky. Víno je chápáno jako osobitý organismus s duší, který se musí citlivě opatrovat. Filozofií firmy je vyrábět velmi kvalitní vína, převážně přívlastková, ekologicky přistupovat k pěstování révy a maximálně uspokojit zákazníka kvalitou vín. Šetrně vypěstované hrozny a z nich vyrobená vína je radost chutnat, jsou zpestřením jídelníčku, povzbuzují mysl, zpevňují přátelství, dávají člověku radost a v malých dávkách jsou mu i lékem. Do budoucna je v plánu nabízet i komplexní služby pro turisty, možnost posezení a občerstvení v tradičním, stylovém prostředí, řízené degustace, odborné semináře a ubytování. Zadostiučiněním bude pro firmu spokojený zákazník, který se bude rád vracet a vzpomínat na pohostinnost a krásy jižní Moravy.
Vinařství Vacenovský
Vinařství Libora Vacenovského odvozuje svůj vznik v roce 2011 od tradice po otci Františkovi, který dříve vyráběl víno z malého desetiarového vinohrádku. Libor Vacenovský vystudoval Střední vinařskou školu ve Valticích a potom současně s profesionální kariérou výrobního ředitele jedné z větších vinařských firem začal rozšiřovat rodinné vinohrady a využívat své znalosti a zkušenosti v malovinařském provozu. Dnes mají Vacenovských půl hektaru v tratích Šidleny a Dubňanská hora a stále nakupují a vysazují nové vinice. V roce 2013 vysadili 8,5 aru Hibernalu a 3 ary Ryzlinku vlašského a postupně tak naplňují cíl hospodařit do deseti let na deseti hektarech. Vinařství se specializuje se především na výrobu přívlastkových bílých vín, růžová a červená tvoří menší díl produkce. Nabízí širší paletu odrůd, z nichž hlavními jsou Veltlínské zelené, Müller-Thurgau, Sauvignon, Ryzlink vlašský a Neuburské. Většina vín je zatříděna, jen nejmenší partie zůstávají v kategorii zemských. Výroba se sice odehrává v klasickém kvelbeném sklepě a lisovně před ním, je však založena na nejmodernějších technologiích. Bílá vína vyrábí Libor Vacenovský z odkalených moštů za pomoci řízeného kvašení a ušlechtilých kvasinek, červená po vykvašení v otevřených kádích zrají tři čtvrtě roku v repasovaných barikových sudech.
Vinařství Vajbar
Moderně vedené vinařství s více než 20 letou tradicí a širokou nabídkou produktů z vlastních vinic ošetřovaných dle ekologických zásad. V nabídce najdete nejen láhvová přívlastková vína, ale i zemská vína v 3 l Bag in Box. Posedět můžete v moderním vinném baru s výhledem na Pálavu nebo si objednat akci ve stylové vinárně s krbem či v klenutém sklepě. Přes sezónu josu v nabídce i prohlídky vinařství spojené s malou degustací.