Geltschberg Wines - Vinařství Horní Chobolice
Vinařství Geltschberg bylo založeno v roce 2008 a v posledních letech rozšířilo svoji plochu až na aktuální 8 hektarů vinic. Nachází se v malebné vesnici na úpatí hory Sedlo, která nabízí ideální mikroklimatické podmínky pro výrobu vín. Rekonstruujeme starý statek, kde bude restaurace a obchod s regionálními produkty.
V nabídce máme vína vhodná pro každodenní osvěžení, stejně jako speciální vína vhodná pro výjimečné příležitosti. Mezi jinými Dornfelder, Don Pinot, Mueller Thurgau a Ryzlink Rýnský. Nabízíme i degustace a speciální edice vín.
Gravitační vinařství VILAVIN, Marie Kasparová
VILAVIN je unikátní, plně gravitační vinařství, v České republice jedinečné. Využitím jemné gravitační síly dochází na všech šesti patrech budovy vinařství k ideálnímu způsobu samovolného pohybu hroznů, rmutu, moštu i vína a to zcela bez využití čerpadel. Gravitace - zdroj čisté energie, je prastarý koncept, ovšem stále vysoce relevantní pro prémiové vinařství a navíc přináší nezanedbatelnou úsporu energií. Chytrá budova vinařství bude vyrábět kvalitní víno i za stovky let.
Gurdau Vinařství
Gurdau je původní německý název Kurdějova. Díky unikátnímu terroir a uzavřenému mikroklima patří k historicky k nejvýznamějším vinařským obcím na Moravě. V roce 2012 jsme zde vysadili prvních 7 hektarů vinic. Naší doménou jsou čisté, vyvážené, minerální Rieslingy. Ochutnat u nás můžete také naše další odrůdy – Veltliner a Pinot Blanc. Od léta 2022 jsme pro vás otevřeli vinařský dům v Kurdějově.
HABÁNSKÉ SKLEPY, spol. s r.o.
Habánské sklepy byly postaveny ve Velkých Bílovicích před čtyřmi staletími Habány, mírumilovnými lidmi, kteří si na Moravě získali respekt jako zruční řemeslníci a vynikající vinaři. Díky jejich dědictví vznikají i dnes v Habánských sklepích jedinečná vína s neopakovatelným charakterem - vína, která mají duši. Stejně jako před čtyřmi staletími.
Hana Mádlová
Rodinné vinařství řídí Hana, František tvoří víno a naplno pracují oba synové. Novou výrobní halu najdete v Belegradech. Upřednostňujeme harmonii vína před odrůdovou čistotou. Vína zrají dlouho na kvasničných kalech, najdete tu i bílá odbouraná vína. Naše produkce je velmi široká, vedle vín z nerezu tu najdete vína z barrique sudů i ze speciálních betonových tanků. Víno tu dostává spoustu času na zrání, sám vinař říká: „Ideální je ho nechat být, samo si řekne“.
heureka.kurdějov vinařství s.r.o.
Kurdějov se řadí k tzv. ztraceným obcím a cílem našeho snažení je pomoci zákazníkům Kurdějov objevovat, což je podtrženo naším mottem heureka.gurdau ... objevujte Kurdějov. Ctíme práci vinaře. Víme, jak těžká a dlouhá je práce na vinohradu a ve sklepě, než si můžete víno poprvé nalít, přivonět si k němu a pozorně ochutnat. Proto jsme vybudovali naši vinotéku, Žabinec klub přátel vína. Chtěli jsme pít víno v krásném vinařském prostředí, které je důstojné pro degustaci. Naše vinotéka nabízí to nejlepší z místních a okolních vinařství.
Hlávka Miroslav
Pokračování v rodinné tradici a přeměna původního zděděného záhumenkového hospodářství stála v roce 1995 za vznikem malého vinařství Miroslava Hlávky. Čtyři hektary vinic v tratích Bojanovska, Stará hora, Nová hora a Nadzahrady se rovnoměrně dělí mezi třicetileté keře a nové osmileté výsadby. Ve vinařství pomáhá Miroslavu Hlávkovi dcera Šárka, kterou jako jedinou ze tří dětí zaujala otcova živnost. Zpracování probíhá ve sklepě v domácím prostředí. Miroslav Hlávka je zastáncem tradičních metod a všechna jeho vína jsou vyrobena klasickými technologiemi bez použití selektovaných kvasinek, řízeného kvašení nebo bakteriálního odbourávání kyselin. Vinařství ročně vyrobí asi 10 000 lahví, část produkce raných a aromatických odrůd se prodá jako burčák. Není to však úplné pravidlo, protože například Muškát Ottonel patřil k velmi povedeným vínům tohoto vinařství a například pozdní sběr 2007 byl zařazen do Top 77 vín ČR 2008/9. Z velmi vydařeného ročníku 2009 je třeba upozornit na Cuvée Hlávka (Tramín/Veltlínské zelené/Ryzlink vlašský). K zajímavým vínům z tohoto ročníku patří dále Müller-Thurgau a Ryzlink rýnský (obě vína ve výběru z hroznů), Veltlínské zelené, Muškát moravský a Cabernet Moravia (pozdní sběry). Při degustacích čeká na malé skupinky návštěvníků komorní prostředí a uzenářské speciality vlastní výroby. V létě je též možnost posezení pro skupiny do dvaceti osob pod pergolou na dvoře před sklepem. Nabídka vinařství zahrnuje standardně přes dvacet položek a najdeme v ní i archivní vína.
HOTAŘ Čejkovice s.r.o.
Mladou vinařskou firmu HOTAŘ Čejkovice s. r. o. založili v roce 2009 společníci s bohatými zkušenostmi z oblasti vinohradnictví, vinařství, gastronomie a turistiky. Firma využívá hrozny z vinohradů v nejlepších čejkovických tratích. Odrůdové spektrum je široké, u bílých zaměřené na Rulandské šedé a Chardonnay, modré odrůdy se z velké části zpracovávají na klarety a rosé, a to třeba i z Alibernetu. Vinohradníkem, který zároveň vysadil všechny vinohrady, je Václav Herzán, sklepmistrem jeho syn Ing. Marek Herzán. Bílá vína, klarety a rosé vyrábí šetrným semletím a jemným lisováním hroznů na pneumatickém lisu, řízeným kvašením z odkalených moštů. Ponechává je na přirozených kvasinkách z vinohradu, rosé a klarety zakváší ušlechtilými kvasinkami. Některé partie červených kvasí ve vinifikátorech, některé v otevřených dřevěných kádích s následným odbouráním kyseliny jablečné. Červená vína se nečiří ani nefiltrují. Většina vín zraje v nerezových tancích, včetně červených, u kterých sklepmistr klade důraz na ovocitý charakter. Vinařství je vybaveno nově pořízenými nejmodernějšími technologiemi, celková kapacita je připravena na cílový objem 50 000 lahví. Vinařství je spojeno s hotelem a penzionem Albor v centru Čejkovic, denně otevřenou restaurací a vinárnou, do které se mohou objednat na řízenou degustaci až padesátičlenné skupiny.
Hrabkovský Pavel
Soukromý rodinný podnik v současné době pěstující vinnou révu na 7,5 ha, zabývající se výrobou a prodejem vína.
Hycl Josef Ing.
Počátky tradice vinařského rodu Hyclů se datují kolem roku 1950. Zakladatel tradice František Hycl začal hospodařit na výměře 0,25 ha vinic. Po revoluci v roce 1993 jeho syn ing. Josef Hycl založil rodinné vinařství a postupně zvětšoval kapacitu výroby i výměru vlastních vinic až do současné výměry 4,5 ha. V současné době naše vinařství investuje do moderních technologií. Kvalitu vyráběného vína dokládají ceny a uznání ze soutěží a výstav. Nabízíme vína sudová i lahvová, je možné dohodnout degustaci i posezení s občerstvením.
Ing. František Zapletal
Od r. 1993, cílem vinařství je produkce přívlastkových vín. Ve vinařství preferujeme tradiční ruční metody. Myslíme si, že naše vína jsou součást kulturního života, a proto tomu odpovídá i elegantní, někdy umělecké balení. Preferujeme tradiční formy lahví, jež v estetické sounáležitosti vypovídají o našem citu pro víno. S vědomím péče a ochrany krajiny vidíme další budoucnost.
Ing. Jan Boček - Vinařství
Vinařství BOČEK je menší moderní rodinné vinařství navazující na mnoholetou rodinnou zkušenost a tradici v oblasti pěstování a zpracování vinné révy.
Naše vinohrady se nacházejí v nejslunnější části České Republiky v obci Přibice. Převažující štěrkopískové půdy se pozitivně projevují ve specifické a naprosto originální chuti a aroma našich vín.
Našim cílem není velkoobchodní prodej vín, nýbrž dodávat exkluzivní kvalitní vína zákazníkům, kteří se rádi vracejí.
Ing. Jan Osička
zpět. Profesně se vinařstvím začal zabývat Jan Osička starší v roce 1990, kdy ve svém tehdejším vinném sklepě začal prodávat své víno a provozovat hostinskou činnost. Současnou podobu vinařství získalo v roce 2004, kdy jsme postavili větší sklep i s ubytováním se zaměřením na vinařskou agroturistiku. Postupně rozšiřujeme jak výrobu tak plochy vinic.
Ing. Jaroslav Osička
Rodinné vinařství hospodaří na ploše cca 3 ha vinic s produkcí 10 000 - 15 000 lahví v limitovaných šaržích. Vína jsou tvořena spontánními procesy z hroznů pouze z vlastních vinic, suchá, bez zbytkových cukrů. Vinařství je zakládajícím členem sdružení Autentista Monarchia z.s., vinice jsou dlouhodobě vedeny v organickém režimu.
Ing. Jiří Černý
Vinařství Jiří Černý - výroba jakostních a přívlastkových vín z Buchlovic. Firma vznikla v roce 2001 a navázala na rodinnou tradici. Vyrábí víno moderní technologií v nerezových nádobách. Hrozny jsou šetrně zpracovány a lisovány pneumatickým lisem, součástí technologie je vinifikátor na modré odrůdy, využítí řízeného kvašení a chlazení výrobních a skladových prostor. Jakostní vína jsou od roku 2007 vyráběna z vlastních hroznů.
Ing. Josef Abrle
Naše rodinné hospodářství začalo v roce 1991 prvními pokusy se sušením ovoce a zeleniny. V současnosti jsou našimi stěžejními komoditami pěstování vinné révy (jako základ pro biovíno) a pěstování bylin v kvalitě BIO, které tvoří vstupní surovinu pro naši výrobu biokoření a relaxačních bylinných koupelí. Hospodaříme v CHKO Pálava v n.v. 300 m a jsme jediným hospodářstvím, které vzhledem ke své poloze v tomto území hospodaří na celé výměře pozemků podle pravidel ekologického zemědělství. Svou polohou se naše obec nachází na úpatí Pálavských vrchů, blízko vodní nádrže Nové mlýny. Naše produkce splňuje podmínky zákona č. 242/2000 Sb. a Nařízení Rady EHS č. 2029/91 a může být označována jako BIO. Aktivně spolupracujeme se svazem PRO-BIO na propagaci ekologického zemědělství jako modelová farma. Rostlinná produkce 1. Vinná réva Výměra - 5,5 ha vinohradů - z toho 1 ha staré vinice a 4,5 ha nově vysazené. Tyto vinohrady se nacházejí v srdci CHKO. Produkce přívlastkových vín (kabinet, pozdní sběr a výběr hroznů) odrůd Pálava, Muškát moravský a Cabernet Moravia. V novém vinohradě jsou vysázeny odrůdy André a Ryzlink rýnský. Vína dodáváme několika odběratelům, vybraným vinotékam a do prodejen zdravé výživy. 2. Byliny a koření Výměra - 3,6 ha půdy je určena pro pěstování bio bylin + 1,6 ha v přechodném období. Tyto pozemky jsou již situovány mimo CHKO. Produkce 16 druhů bylin (bazalka, saturejka, dobromysl, šalvěj, tymián, estragon, yzop, majoránka, pažitka, petržel, kopr, máta, kmín, libeček, pohanka, meduňka). Dále vyrábíme jejich vzájemnou kombinací kořenící směsi (na kuře, na maso, na ryby, na těstoviny, do polévky a bylinný peprník). Velkou část naší produkce bylin dodáváme k dalšímu zpracování na čaje firmě "Sluneční brána" v Čejkovicích. Z pečlivě vybraných bylin jsme sestavili a s úspěchem prodáváme originální bylinné relaxační koupele v 5 druzích.
Ing. Josef Škopík
Nejstarší písemné doklady o rodinném vlastnictví pozemků a vinic mám z roku 1793. Rodinné vinařství jsem zdědil v roce 1991. S obnovou vinic jsem započal v roce 1993. Výběrem osvědčených odrůd a hustotou vysázených keřů na plochu jsem se zaměřil na produkci kvalitních hroznů.
Ing. Ladislav Kovár
Naše vinařství vzniklo sice v rodině s vinařskou tradicí, ale konkrétní impuls k založení byl u nás vlastně nezbytností - dostali jsme zpět v restituci vinohrady a jako správní hospodáři jsme se jich ujali a později jsme plochy rozšířili, část dokoupili a další část sami vysadili. Hospodaříme na 8,2 ha průměrně pětadvacetiletých vinohradů rozložených v tratích Podkovné, Nechory a Díly u Nechor v okolí Prušánek. Víno vyrábíme z vlastních hroznů, od menších pěstitelů ze stejných tratí dokupujeme hrozny pouze v případě nezbytné potřeby.