Skip to main content

Vinařství Roman Komarov

Rodinné vinařství Romana Komarova a Ivy Komarovové bylo založeno v roce 1997. Počátky vinařských zkušeností Romana Komarova sahají do dětství, odtud vedla cesta až k profesionálnímu vinařství hospodařícímu na 6 ha vinic ve vinařské trati Pod Jakubem. Vinice jsou zatravněny, úroda se redukuje a sklízí ručně. Suroviny se zpracovávají tradičními i novějšími postupy ve výrobní hale v Ivančicích - Hrubšicích. Vína zrají v dubových sudech a nerezových tancích. Při výrobě se používá co nejmenší množství čiřidel a vína zrají co možná nejdéle v dřevěných sudech, v nichž dochází k lepší harmonizaci jednotlivých složek. Od ročníku 2008 vinařství reagovalo na požadavky zákazníků u některých bílých odrůd zavedením odkalování a řízeného kvašení. Bílá vína se většinou lahvují po dvanácti až osmnácti měsících, červená po dvou letech. Téměř všechna vína se prodají ze sklepa do soukromých archivů. Pro návštěvníky a zájemce o ochutnání vína je k dispozici pravidelně otevřená malá vinárna přímo na náměstí v Ivančicích. Ve sklepě se konají pravidelné řízené degustace s posezením a občerstvením. Vinařství je známé Neronetem, v poslední době dosáhlo významných úspěchů s odrůdou Svatovavřinecké a s růžovými víny.

Vinné sklepy Lechovice, spol. s r.o.

Vinné sklepy Lechovice spojují moderní vinařství a letitou tradici. Příznivá poloha vinic nabízí hrozny vysoké kvality a ve spojení s dlouholetou zkušeností posunuje dnes vinařství k předním výrobcům tichých vín i celé řady sektů vyráběných tradičním kvašení v láhvi. Pro své příznivce realizují pravidelně vinařské akce, prodej vín z vlastních prodejen i moderním e-shopem.

Vinařství Dvořáček LTM, s.r.o.

Jsme malou rodinnou firmou (otec, syn Tomáš a dcera Martina Magdaléna), která se zabývá pěstováním vinné révy a produkcí osobitých velkých vín několik desetiletí. Sám se zabývám pěstováním vinné révy od roku 1986 a produkcí vysoce jakostních přírodních moravských vín od roku 1996, profesionálně pak od roku 2000. Jsem členem Unie enologů ČR, zakladatelem a předsedou spolku Velká vína velkých vinic. Hospodaříme na 2 hektarech vlastních vinic a vinohradnictví i vinařství je náš velký koníček.

Vinařství NEOKLAS Šardice a.s.

Společnost NEOKLAS a.s. Šardice byla založena v roce 1995 a od roku 2016 je součástí Vinařské skupiny VINIFERA. Zaměřuje se na výrobu kvalitního moravského vína. Obhospodařuje vinice o rozloze 400 ha v 17 katastrálních územích a 24 viničních tratích. Se vstupem nového vlastníka došlo ke značným investicím do vinic a jejich obnovy a k nákupu nové techniky. Vinařství s novým týmem enologů klade větší důraz na šetrnější způsob obhospodařování vinic v souladu s místními klimatickými podmínkami.

Vinařství Zapletal

Předmětem činnosti rodinného podniku „Vinařství Zapletal“ vzniklého v roce 1994 je pěstování révy vinné, výroba a prodej vína a rozvíjející se vinařská turistika. Činnost vychází z rodinné tradice a datuje se k počátkům 19. století. Důkazem tohoto je historický lis na hrozny z roku 1818, který je stále majetkem rodiny. Vinařství vede Václav Zapletal, po jeho bok se po studiu na Střední vinařské škole a MZLU v Brně, postavil syn Jan.

České vinařství Chrámce s.r.o.

České vinařství Chrámce, s. r. o. je rodinné vinařství obhospodařující integrovaným způsobem 75 ha průměrně pětatřicetiletých vinic v Chrámcích a v Mostě a je největším výrobcem vín z vlastních hroznů ve vinařské oblasti Čechy. V roce 1969 vinař Ivan Váňa vysadil se spolupracovníky na bývalém Státním statku Most první nové vinice v Chrámcích, v 80. letech v Mostě na vrchu Špičák, na výsypce lomu Hrabák a v roce 2004 na vrchu Hněvín, kde se dodnes zachovaly středověké čedičové terasy. Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená v dubových sudech, kolem dvou tisíc litrů ročně dozrává v barikových sudech. Specialitou vinařství jsou košer vína (asi 10 % produkce). Košer víno smí dle platných regulí vyrobit pouze ortodoxní Žid. Do vína se nesmí přidávat žádné látky, jež nejsou košer (čiřidla na bázi živočišné želatiny apod.) a nejsou povoleny žádné úpravy kromě síření a použití bentonitu. Košer vína leží delší dobu v sudu (červená vína tři roky i více). Před lahvováním se z náboženských důvodů pasterizují při 87 °C. Tato vína uvádí firma na trh od roku 1994 pro židovské obce a ostatní milovníky košer vín z ČR i ze zahraničí. Roku 2010 byla založena tradice Dne otevřených dveří v Chrámcích poslední sobotu v květnu a v říjnu se zde koná Burčáková slavnost. Vinařství zůstalo přes svou expanzi (nyní má 32 zaměstnanců) rodinným podnikem.

Stanislav Pazderka

Vinařství se zaměřuje především na produkci kvalitních hroznů pro smluvní odběratele (především pro Templářské sklepy Čejkovice), pouze desetinu úrody zpracovává na vlastní vína za použití moderních technologií. Vybrané partie zrají v sudech barrique. Roční objem je kolem 15 000 litrů, cenové relace při prodeji ze sklepa se pohybují od 80 do 150 korun za lahev. Řízené degustace je možné uspořádat pro skupiny do patnácti návštěvníků. K nejúspěšnějším vínům tohoto vinařství se dlouhodobě řadí Cuvée MonteBoo (Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Merlot), v ročníku 2006 například spolu s Zeigeltrebe zařazené do Národního salonu vín.

TEMPLÁŘSKÉ SKLEPY ČEJKOVICE, vinařské družstvo

Tradiční pěstování hroznů a výroba vína je pro nás věcí cti, úcty, nadšení ale i pýchy z vykonané práce. Pokračování zkušeností a tradice, jež se dědí z pokolení na pokolení, začalo již v dobách temného středověku a pokračuje dodnes. Navštivte naše historické sklepení a sklepní vinárnu, prohlídka je doplněna výkladem o historii a vinařství a také degustací vín.

Tetur Vladimír

Rodinná firma, která vznikla v roce 1992, hospodaří v novém moderním provozu, kde jsou samozřejmostí: pneumatický lis, vinifikátory na zpracování hroznů modrých odrůd, reduktivní technologie výroby bílých vín, technologie řízeného kvašení, automatická plnicí linka apod. Firma hospodaří na 12 ha vinic. Zpracovává se zde 12 bílých a 11 modrých odrůd révy vinné. V roce 2008 vinařství zprovoznilo reprezentativní halu s řízenou vlhkostí vzduchu na ležení červených vín v ležáckých a barikových sudech od francouzského bednářství SEGUIN MOREAU.

Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně

Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně, jedna ze složek Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., oslavila již 95 let od založení. Navazuje na tradici karlštejnského vinařství datovaného od roku 1348, kdy Beneš Krabice z Weitmile ve své kronice poprvé zmiňuje Karlův záměr zřídit vinice na svazích pod budoucím hradem. Novodobá historie vinařské stanice začala po světové válce, kdy zde byly zřízeny matečné podnožové vinice pro obnovu vinohradů postižených révokazem. Záměrně byla zvolena nevinařská obec vzdálená od dalších vinohradnických okrsků, aby mohla sloužit jako karanténní stanice. Na pozemcích stanice jsou nyní genofondové a produkční vinice. Vinohradnická část umožňuje vyrobit až 25 000 l vína ročně. Sklepní hospodářství bylo v nedávné době vybaveno kompletně novou technologií (pneumatickým lisem, dvěma vinifikátory, dělenými nerezovými tanky o objemu 300 - 2 000 litrů, cross-flow filtrem). Stolní vína (nebo burčák) se vyrábějí hlavně ze směsi odrůd kolekce genových zdrojů (až 270 odrůd), které se pěstují v počtu 15 - 20 keřů na odrůdu. Bílé hrozny se zpracovávají tradičními technologiemi, modré za pomoci vinifikátoru. Vína zrají v nerezových tancích a zhruba po roce se lahvují. Vína je možné koupit ze sklepa, ve vinotékách, gastronomických provozech v okolí a na řemeslných a hrnčířských trzích v Berouně, Staročeských májích, Královském průvodu a Karlštejnském vinobraní, které se koná vždy poslední zářijový víkend. Z novinek upozorňujeme na vínovici a obnovenou tradiční značku známkového vína Eliška v bílé, růžové i červené variantě. Výzkumná stanice zůstává rozkročena mezi plněním výzkumných projektů a komerčním vinařstvím. Pod novým vedením by mělo v nejbližší době dojít k obnově vinic a novým výsadbám interspecifických odrůd (Regent, Cabernet Cortis, Hibernal, Solaris).

Vinařství Černý Valtice

Firma vznikla v roce 1992, zpočátku se věnovala pěstování hroznů a výrobě perlivých vín. Nyní zaměření na lahvová vína, originální a individuální přístup k zákazníkovi. Základní filosofií, jíž se u nás řídí celý proces výroby vína, a který začíná již při řezu ještě v mrazivých zimních měsících, je šetrný a ohleduplný přístup. Hospodaříme na necelých 20ti ha vinic.

Vinařství Michal Robek

Hrozny jsou sbírány ručně, vyrábíme z nich malé partie přívlastkových vín. Půdní a klimatické podmínky v Blatnici jsou vhodné především pro pěstování bílých odrůd révy vinné. Typickou vlastností blatnických vín je jejich mineralita.

Vinařství Turold Mikulov, s.r.o.

MALÉ RODINNÉ VINAŘSTVÍ SÍDLÍCÍ V MIKULOVĚ NA ÚPATÍ PŘÍRODNÍ REZERVACE A VRCHU TUROLD. OD ROKU 2006 JE VINAŘSTVÍ POD VEDENÍM JANA VLKA, KTERÝ NAVÁZAL NA ODKAZ SVÉHO TCHÁNA MIROSLAVA SÁČKA, JEŽ FIRMU ZALOŽIL V ROCE 1992 A REGISTROVAL POD OCHRANOU ZNÁMKOU TUROLD MIKULOV. NYNÍ SE JAKO RODINA SOUSTŘEDÍME NA PROVOZ VINAŘSKÉHO PENZIONU, VINOTÉKY A PŘEDEVŠÍM VÝROBU MALÝCH ŠARŽÍ TYPICKÝCH MÍSTNÍCH VÍN.

Vinařství Válka

Na rodinných tradicích a přírodním přístupu k pěstování révy vinné je založeno naše rodinné BIO vinařství. Vinohrady kolem Nosislavi střídají ovocné sady, lákající na procházku klidnou zvlněnou krajinou na svazích Výhonu, na jehož vrcholu je Akátová věž. Ve vinařském dvoře můžete nejen celoročně nakupovat víno a další produkty, jako např. hroznové želé, hroznový mošt, dýňová jádra, ale v sezóně, v září a říjnu, navíc nabízíme ten nejlepší burčák v regionu. Při posezení ve dvoře či sklepě nechybí ani místní speciality.

VINJA - Jakubčík

Naše vinařská společnost Vinja je čistě rodinnou záležitostí. Pěstujeme a zpracováváme vlastní hrozny v 15 různých odrůdách. Vinice máme ve dvou katastrech a to v Přítlukách a v Brumovicích. Jsou vysázeny ve výborných vinařských tratích těchto obcí. Snažíme se dosahovat té nejvyšší kvality a to tím, že provádíme redukce množství hroznů na keřích.

Pavel Bílek - výroba a prodej vína

Firma byla založena v roce 1990. Postupně jsme rozšířili vinice do dnešních 2 ha. Vyrábíme typická odrůdová vína reprezentující naše viniční tratě. Vína prodáváme mladá a svěží jak sudová tak i lahvová

Pavlovín, spol. s r.o.

Firma byla založena v roce 1994. V současné době obhospodařuje 65 ha vinic, ve výrobě se soustřeďuje zejména na přívlastková vína, ale produkuje i jakostní, zemská vína. Firma také dováží zahraniční surovinu, kterou si celoročně kontroluje pro pokrytí poptávky sudových vín. Filozofií firmy je držet nejvyšší možnou kvalitu v každém sortimentu svých výrobků, to vše za příjemné ceny. Cílovou skupinou jsou vinotéky, restaurace a specializované prodejny vín.

Vaněk Petr

Naše vinařství produkuje vína bílá, růžová a červená – lahvová i sudová. Zpracováváme převážně hrozny z vlastních vinic, na kterých pěstujeme 6 odrůd bílých a 3 odrůdy červených hroznů. Naše vína dodáváme do restaurací i soukromým spotřebitelům po celé ČR a také je možno si je zakoupit přímo v našem sklepě, a to po celý rok.

Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka

Vinařství bylo založeno v roce 1990, vyrábíme přívlastková vína od suchých po sladké s důrazem na harmonickou vyváženost kyselin a cukrů s příjemnou aromatikou. Na objednávku provádíme řízené degustace dle požadavků a potřeb jednotlivých konzumentů.

Vinařství Veverka

Vznik našeho rodinného vinařství se datuje rokem 1992, kdy jsme se rozhodli navázat na dlouholetou rodinnou tradici a bohaté zkušenosti s pěstováním révy. V současnosti hospodaříme na 15 ha vinic vysázených na prvotřídních tratích Čejkovic, ležících v jedné z nejteplejších lokalit jižní Moravy s velmi příznivými klimatickými a půdními podmínkami. Specializujeme se na kvalitní přívlastková vína, která vznikají už na keři ve vinici. Jedině tak můžeme obstát v konkurenci.