Skip to main content

Vinařství Braunovi

Šatovský rodák Radim Braun, který se zabývá výrobou vína již od roku 1998, si před několika lety koupil s bratrem v šatovské sklepní uličce sedm metrů hluboký a 300 m dlouhý historický sklep (s dochovanými letopočty 1872 a 1880). Tento sklep nyní po rekonstrukci zahrnuje novou lisovnu, degustační místnost a apartmán s ubytováním pro šest osob. V roce 2003 si Radim Braun s manželkou Evou vysadili v trati Skalky v blízkosti Malovaného sklepa vinici o rozloze 0,14 ha. Od roku 2016 sklízejí také Müller-Thurgau ze spodní terasy na vynikající trati Peklo na rakouských hranicích. Část hroznů ještě nakupují od vinohradníků ze Znojemska. Výroba probíhá kombinací tradičních a moderních metod, tedy takových, které dovolí technologie malého hobby-vinařství. Bílá vína vznikají za pomoci řízeného kvašení ve skle, plastu, nerezu a akátových sudech. Z modrých odrůd zpracovává vinařství vždy jen jednu odrůdu. U červených vín probíhá malolaktická fermentace a vína zrají nejméně rok v dřevěném sudu. Pětisetlitrové akátové sudy by měly být brzy ve větším zařazeny také do procesu výroby bílých vín a sloužit ke kvašení a delšímu ležení na jemných kalech. Roční objem výroby stoupnul přibližně na 5 000 litrů (téměř vše se lahvuje na moderní lince v dobšickém Lahoferu), průběžný růst produkce by se měl zastavit někde kolem hranice 20 000 lahví. Manželé proto plánují přebudovat starší stodolu v Šatově na výrobní provoz. Každoročně si Braunovi odnášejí zlaté medaile z místních výstav především za odrůdu Rulandské bílé, z ročníku 2014 byl například velmi úspěšný Hibernal. Vinařství je členem Spolku šatovských vinařů a podle pravidelného rozpisu má v sezóně otevřený sklep i pro volně příchozí návštěvníky.

Vinařství Pavlica

Rodinné Vinařství Pavlica ze Zaječí bylo založeno v roce 2012. Jsme mladé a moderní vinařství, které se zaměřuje na výrobu vysoce kvalitních a originálních vín z hroznů, které dozrají na 4 ha vlastních vinic v historicky nejlepších polohách.

Sklep a Vinařství AURORA

Zastavte se na pohárek, když půjdete na mandloňovou stezku s rozhlednou nebo pojedete přes Hustopeče na kole. Rádi Vám také připravíme soukromou nebo firemní akci dle Vašich přání a požadavků. Vždy se snažíme každé skupině vyjít vstříc a zařídit každou konkrétní akci na míru. Základem jsou pro nás regionální suroviny a osvědčená moravská kuchyně. Chleba z místní pekárny, moravské uzeniny z malého řeznictví nebo poctivá paštika? Tak to jste tu správně. Těšíme se na setkání u pohárku, Víťa Nevěděl majitel, vinař, prostě kluk pro každou srandu :).

Vinařství Vlnka

Malé rodinné vinařství vzniklo v roce 1999 a tradice přešla z otce na syna. Ten vystudoval obor Vinařství a vinohradnictví na Mendelově univerzitě a svoji práci dělá poctivě a s láskou...

Queen Ester

Rodinné vinařství Jaroslava Esterky, pracující pod známkou Queen Ester, navazuje na více než stoletou tradici v rodině Esterků, kdy se roku 2000 stalo vinařství našim živobytím. Všechna vína jsou vína selská, tedy vína bez přidaných chemických látek a to ať už ve vinici, či ve sklepním hospodářství. Vína nefiltrujeme ani nečeříme, věříme, že víno má schopnost vyčistit se před lahvováním samo.

K 96 Winery s.r.o.

Rodinné vinařství navazující na naše zkušenosti získané v srdci rýnských rýzlinků, v německém Pfalzu od roku 1978. Jméno našeho vinařství K 96 winery je odvozeno od naší adresy Konice 96 od roku 2012. Přehledná velikost našeho vinařství a skutečnost, že zpracováváme pouze vlastní hrozny nám dovoluje věnovat se vinicím a vínům ve sklepě s péčí, kterou si zaslouží Velká Vína - odborně a s láskou k detailům. Naše nároky na kvalitu jsou vysoké, stejně jako zásady integrované produkce nejsou pro nás sebeuspokojením. Naše snaha o nejvyšší kvalitu se opírá jak o nejnovější poznatky enologie, tak o pokroky v moderní zemědělské a sklepní technice. Uvedené zásady mají společný cíl, vyprodukovat víno, ze kterého budeme mít jak my, tak i Vy radost. Naše motto zní:" Od milovníků vína pro milovníky vína."

Víno Šílová, s. r. o.

Vinařství vzniklo v roce 2012 jako pokračování více než padesátileté rodinné vinařské a vinohradnické práce. Hlavním mottem vinařství je šetrný přístup k vinici i vínu, s důrazem na charakter každé odrůdy. Vinice jsou ve vinařské obci Novosedly a Mikulov. Vinařství s degustační místností, ubytováním a letní restaurací je v historickém centru Mikulova. Výroba vína byla v roce 2020 rozšířena o historický sklep na ulici Zlámalova, kde se víno zpracovává moderními technologiemi, přímo pod Sv. Kopečkem.

Vinařství Fučík

Vinařství Fučík je rodinné vinařství z Mikulova. Zemědělská a vinařská tradice rodiny Fučíků sahá až do 19. století a vyznačovala se vždy důrazem na kvalitu a produkci těch nejlepších vín. Naše vinařství produkuje přírodní a originální vína vysoké kvality, v nichž najdete terroir, ve kterém byly hrozny zrozeny. Jiná vína dělat nechceme, neděláme a dělat nebudeme. Kvalita vína je pro nás na prvním místě a upřednostňujeme ji před kvantitou

Vinařství Hřebačka

“Našim cílem je nabídnout příznivcům kvalitních moravských vín víno od menšího vinaře, ke kterému si vytvoří osobní vztah a ztotožní se s jeho myšlenkou a filozofií výroby vína. Zakládáme si na poctivé práci, která nás dovedla od malého „demižónku“ na začátku, až po výrobu cca osm tisíc litrů kvalitního a chutného vína ročně.” Vinařství založil Svatopluk Hřebačka se svými dvěma syny Svatoplukem a Tomášem

Zámecké vinařství Domousnice - Ing. Jiří Voves

Vyrábíme vína kombinací tradiční a moderní metody, kdy ve výsledku vznikají špičková odrůdová vína a to pouze z našich vlastních vypěstovaných hroznů.

vinař ing. Krčmař Vlastimil

Toto vinařství má dlouholetou tradici, neboť první sazenice vinné révy zasadil již v roce 1966 ve vinici svého otce v Marefích.Vinice je o velikosti 0,3ha v této odrůdové skladbě: Neuburské,Bacchus, Müller Thurgau, Moravský Muškát,Rulandské šedé-klon H1, z červených odrůd André, Dordnfelder a Zweigeltrebe. Víno vyrábí výhradě z vlastních hroznů, což Vinařský svaz ocenil známkou - logem " Vína z Čech a Moravy " ( na záklopce )

Vino Masarik s.r.o.

Víno z butikového vinařství Vino Masarik z Blatnice pod Sv. Antonínkem osloví každého, kdo si váží tradice moravského vinařství a zvláštností vína v jednotlivých odrůdách a ročnících. Ve vinařství VINO MASARIK s.r.o. Vojtěcha a Radima Masaříkových se sešla tradice z otcovy strany (první svůj vinohrad vysadil v trati Floriánky v roce 1968) a z matčiny strany (dcera významného šlechtitele révy vinné Václava Křivánka). Vinařství zpracovává hrozny z hektaru vinic a specializuje se na odrůdy Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Pinot blanc a Pinot gris. Vlajkovou lodí je Florianka, která byla vyšlechtěna Václavem Křivánkem a v roce 2010 zapsána do Státní odrůdové knihy. Vinice vinařství Vino Masarik je pro tuto odrůdu udržovací. Ochutnat tak můžete Florianku unique – víno z udržovací vinice vysázené v roce 1989. Vinařství Vino Masarik je v Blatnici pod Sv. Antonínkem jediné, které používá při výrobě svých vín výhradně vlastní autochtonní kvasinky izolované ze starých blatnických vinic. Vinice leží ve viniční trati Floriánky ve vinařské obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, podoblastí Slovácké, oblasti Morava. Jde o jižní svah, hlinito-jílové půdy s vyšším obsahem vápna. Keře jsou na středním vedení, založení na jednom kmínku s jedním obnovitelným „tažněm“. Hlavní myšlenkou výroby našeho vína je dodržení tradičních postupů s využitím moderních technologií. Četnost postřiků ve vinici je v průběhu roku nižší než u tzv. integrované produkce, všechny "zelené práce" jsou prováděny ručně. Ve sklepě neodbouráváme kyseliny, ale délkou fermentace regulujeme poměr kyseliny a cukru tak, aby byl v chuťové rovnováze. Zásadně nepřidáváme do moštu či vína enzymy, taniny, vitamíny apod. Taktéž je pro nás nepřípustné používání tzv. ušlechtilých kvasinek. Absolutně respektujeme věci již dávno poznané a takto je i zpracován hrozen - nedrcení bobule, pouze její lehké promáčknutí, nikoliv absolutní oddělení střapiny, ale pouze většinové, proto lisování pneumatickým lisem malým tlakem, ale v delším časovém úseku, proto nikoliv absolutní odkalení moštu, ale pouze oddělení nejtěžších nečistot, proto zrání na jemném kvasničném kalu několik měsíců, atd. Tedy zásady, jež byly samozřejmostí našim vinařským předkům a jsou samozřejmostí i našemu vinařství. Užijte si s přáteli či obchodními partnery degustaci nebo posezení ve vinném sklepě vinařství Vino Masarik. Vyberte si jeden z degustačních programů a poznejte tradiční moravské vinařství v jeho historii, filozofii a chuti. Naše vína jsou malých šarží, jsou nezaměnitelná a vždy odlišná!

Rodinné vinařství Břeclav s.r.o.

Ochutnat výrobek, který vznikl v místě, kde žijeme a kde žije i člověk, který jej vlastníma rukama vytvořil… S touto filozofií jsme v roce 2013 založili rodinné vinařství. Vybíráme pouze ty nejpoctivější vinohradníky z celé Moravy, od nich každý rok nakoupíme ty nejlepší moravské hrozny a z nich u nás v Břeclavi vyrobíme spolu, jako rodina, poctivé víno, na které jsme hrdí.

Vinařství Starý vrch

Vinařství Starý vrch bylo založeno v roce 2014. Jedná se o mladé a moderní vinařství, které najdete na začátku vyhlášené Mandloňové stezky v Hustopečích. Jeho filosofií je produkce kvalitních přívlastkových vín založená na kvalitní surovině, moderní technologii zpracování a šetrném přístupu bez zbytečných zásahů. Vinařství hospodaří na 10 hektarech vlastních vinic. Vedle vnitřních degustačních prostor nabízí vinařství i posezení na venkovních terasách pod mandloněmi. Jste srdečně zváni!

Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, a.s.

Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice navázala na tradici „Zemské révové školky“ založené v roce 1901, k jejímuž odkazu se hrdě hlásí. Byla zde vyšlechtěna odrůda André a započaty práce na vyšlechtění odrůd Pálava, Aurelius a Agni, které byly dokončeny později v Perné. Cílená selekce z nejlepších klonů udržovacího šlechtění ve spojení s půdními a klimatickými podmínkami, tzv. „terroir“, tvoří základ pro vypěstování výborné suroviny, převážně v nejvyšší jakosti, pro výrobu přívlastkových vín, která tvoří více než 90 % produkce.

Vinné sklepy U Jeňoura a Hotel Beatrice

Jsme enogastronomický podnik rodinného typu s velmi individuálním a flexibilním přístupem ke klientovi. Vinné sklepy U Jeňoura se nachází ve vinařské vesničce Nechory, nedaleko Hodonína. Jsme připraveni uspořádat akce pro 5 až 300 osob. Provozujeme hotel Beatrice (s kapacitou 75 lůžek a konferenčním sálem až pro 130 hostů), který je 1. pasivním hotelem v ČR. Variabilita našich služeb je opravdu veliká – od pravé zabíjačky, přes typické moravské menu mnoha úrovní, velkolepé firemní akce či garden party až po gurmánské menu s výtečnými víny.

Rodina Kölbelova

Po tři generace se věnuje rodina Kölbelů pěstování a zpracování révy vinné. Děd Arnošt Kölbel pěstoval ještě Šedý Portugal, Modrý Portugal, Chrupku bílou a růžovou v 50tých a 60tých letech minulého století. Otec Miloš Kölbel v roce 1994, i přes názory odborníků sadit na Moravě pouze tradiční modré odrůdy, vysadil bordeauxskou odrůdu Cabernet Sauvignon. Cabernet sauvignon se ukázal jako dobrá volba i do Slovácké oblasti, kde každoročně dosahuje výborných výsledků a odstartoval další výsadby zde na Slovácku netradičně pěstovaných odrůd. Na konci devadesátých let se ke Cabernetu Sauvignonu přidal Cabernet Franc a Merlot. Cuvée vytvořené z těchto tří odrůd patří každoročně mezi naše nejlepší hodnocená vína. Později jsme vysadili i Scheurebe, Kerner, Buvier, Dunaj, Garanoir, Gamay a mnoho dalších. Syn František začal v posledních letech zpracovávat hrozny z Kyjova-Sliny i z pronajatých vinohradů a v roce 2013 začal nakupoval i hrozny z Přítluky(Mikulov), Strážnice. Naším cílem je tvořit vína podle vyzrálosti hroznů a v závislosti na kvalitě ročníku, se snahou o vytváření charakteru odrůdy, proto při řezu dbáme na to,aby kvalita hroznů byla nadřazena nad kvantitou. U odrůd na výrobu červených vín při zaměkávání ostříháváme hrozny tak, aby zátěž nepřesáhla 2 kg. Celkově obhospodařujeme 1 ha a celková produkce nepřesáhne 10000 lahví. Při zpracovaní hroznů trváme na tom, aby hrozny byly co nejrychleji zpracovány.Hrozny odzrníme a necháme macerovat 12-24 hod., lisujeme v pneumatickém lisu. Následuje odkalení a zakvašení čistými kulturami kvasinek. U červených vín je samozřejmostí jablečnomléčná fermentace a následné ležení v sudech, od roku 2009 používame i sudy BARRIQUE.

Vinařství Juřeník & Žďárský s.r.o.

Vinařství Juřeník & Žďárský bylo založeno v roce 2012. Víno však vyrábíme od roku 2008, kdy se ze záliby začala postupně rodit touha, dát ochutnat brodské víno nejenom rodině a přátelům, ale i ostatním lidem. Jsme malé mladé vinařství s roční produkcí okolo 10 000 lahví vína. Díky tomu si však můžeme dovolit dát svým vínům tu největší péči. Ke zpracování vína používáme ty nejmodernější a nejšetrnější technologie, které jsou na světovém trhu k dostání. Stejně tak dbáme na užívání kvalitních přírodních preparátů bez jakýchkoliv škodlivin a alergenů. V současné době získávám bobule od pečlivě vybraných českých dodavatelů. Máme však svůj velký sen. Vysadit vlastní vinohrady a obnovit tak tradici vinařství, která byla v tomto kraji po staletí. Naší štítem je slogan „S úctou k přírodě a tradici“ Proto je to právě kvalitní surovina, šetrné zpracování a láska k řemeslu, co dává vzniknout znamenitým vínům, které se hodí jak do gastronomie, tak pro každou výjimečnou, ale i nepatrnou chvíli našich životů.

Penzion Vinný sklípek

Malé rodinné vinařství zaměřené na výrobu bílých přívlastkových vín z vinic v Mikulově a Březí. Ve vinařství v Březí nabízíme ubytování, vinařské a firemní akce, degustace. Provozujeme vinotéku v Mikulově s víny vinařů z Dunajovských kopců.

Vinařství NEPRAŠ & Co.

Malé rodinné Vinařství NEPRAŠ & Co. založil Arch. Radomír Nepraš s rodinou v roce 2012, po prodeji svého podílu ve vinařství REISTEN. Enologem vinařství je rovněž bývalý technolog REISTENu - Ing. Ondřej Veselý. Vinařství se nachází v historickém objektu v České ulici č.p. 187 v Pavlově. Filozofií Vinařství NEPRAŠ & Co. je produkovat vysoce kvalitní vína tolik typická pro oblast Pálavy, a to za použití co nejšetrnějších postupů výroby. Vlastní vinice obhospodařuje v režimu organického zemědělství. Kromě prodeje přímo ve sklepě provozuje Vinařství NEPRAŠ & Co. také vlastní malý e-shop s vínem. Jeho prostřednictvím můžete online nakupovat víno za stejné ceny. Doprava je zajišťována spolehlivým kurýrem a rozvoz do některých lokalit zajišťujeme zcela zdarma.