RÉVA RAKVICE s.r.o.
Réva Rakvice s.r.o. je moderní dynamická vinařská společnost s 50 zaměstnanci, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v roce 1995 spojením tří nadšeně podnikajících vinařů. Réva Rakvice dnes hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Ve výsadbách jsou rovnoměrně zastoupeny zejména tradiční moravské odrůdy, které splňují předpoklad kvalitního vyzrávání hroznů pro výrobu výjimečných přívlastkových vín. Firma totiž mimo jiné patří mezi přední výrobce ledového vína v ČR.
Richard Stávek
Jako malá rodinná firma jsme se oficiálně etablovali v roce 2008, vlastní vinařská praxe sahá do první poloviny devadesátých let. Od roku 2005 jsme začali experimentovat s ekologickými postupy ve vinohradnictví, od roku 2009 jsme přešli na 100% ekologickou produkci, vč. sadů a orné půdy. Ve sklepním hospodářství se zaměřujeme na tradiční postupy
Rodina Kölbelova
Po tři generace se věnuje rodina Kölbelů pěstování a zpracování révy vinné. Děd Arnošt Kölbel pěstoval ještě Šedý Portugal, Modrý Portugal, Chrupku bílou a růžovou v 50tých a 60tých letech minulého století. Otec Miloš Kölbel v roce 1994, i přes názory odborníků sadit na Moravě pouze tradiční modré odrůdy, vysadil bordeauxskou odrůdu Cabernet Sauvignon. Cabernet sauvignon se ukázal jako dobrá volba i do Slovácké oblasti, kde každoročně dosahuje výborných výsledků a odstartoval další výsadby zde na Slovácku netradičně pěstovaných odrůd. Na konci devadesátých let se ke Cabernetu Sauvignonu přidal Cabernet Franc a Merlot. Cuvée vytvořené z těchto tří odrůd patří každoročně mezi naše nejlepší hodnocená vína. Později jsme vysadili i Scheurebe, Kerner, Buvier, Dunaj, Garanoir, Gamay a mnoho dalších. Syn František začal v posledních letech zpracovávat hrozny z Kyjova-Sliny i z pronajatých vinohradů a v roce 2013 začal nakupoval i hrozny z Přítluky(Mikulov), Strážnice. Naším cílem je tvořit vína podle vyzrálosti hroznů a v závislosti na kvalitě ročníku, se snahou o vytváření charakteru odrůdy, proto při řezu dbáme na to,aby kvalita hroznů byla nadřazena nad kvantitou. U odrůd na výrobu červených vín při zaměkávání ostříháváme hrozny tak, aby zátěž nepřesáhla 2 kg. Celkově obhospodařujeme 1 ha a celková produkce nepřesáhne 10000 lahví. Při zpracovaní hroznů trváme na tom, aby hrozny byly co nejrychleji zpracovány.Hrozny odzrníme a necháme macerovat 12-24 hod., lisujeme v pneumatickém lisu. Následuje odkalení a zakvašení čistými kulturami kvasinek. U červených vín je samozřejmostí jablečnomléčná fermentace a následné ležení v sudech, od roku 2009 používame i sudy BARRIQUE.
Rodinné vinařství Artvin, s.r.o.
Proč Artvin? Dýchat a žít s přírodou, která je všude kolem nás. Jižní Morava, Velké Bílovice, má tu svou krásu, kterou vnímáme a krása má už krůček ke slovu art, umění. Od roku 2011 se snažíme vytvářet pro Vás vína krásná, která budou na Vás dýchat svou vnitřní neopakovatelnou chvílí a dovolí Vám zapomenout na čas a vychutnat si okamžik bytí.
Rodinné vinařství Břeclav s.r.o.
Ochutnat výrobek, který vznikl v místě, kde žijeme a kde žije i člověk, který jej vlastníma rukama vytvořil… S touto filozofií jsme v roce 2013 založili rodinné vinařství. Vybíráme pouze ty nejpoctivější vinohradníky z celé Moravy, od nich každý rok nakoupíme ty nejlepší moravské hrozny a z nich u nás v Břeclavi vyrobíme spolu, jako rodina, poctivé víno, na které jsme hrdí.
Rodinné vinařství Buštík
Zaměřujeme se na výrobu malých šarží vysoce kvalitních vín. Zpracování hroznů probíhá za pomoci moderní technologie. Klademe důraz na rychlé a šetrné zpracování. Bílá vína po vylisování na pneumatickém lisu jsou vyráběna metodou řízeného kvašení a zrají v kameninových nádobách. Červená vína po fermentaci a následném biologickém odbourání kyselin zrají v nových i starších dřevěných sudech typu barrique. Naše vína jsou vyráběna s láskou a díky tomu mají vynikající vůni i chuť.
Rodinné vinařství ČEVELA
Unikátní poloha našeho vinařství nabízí návštěvníkům nezapomenutelný rozhled na jižní Moravu, včetně tzv. "Moravského Toskánska", které je v poslední době cílem mnoha vynikajících fotografů z celého světa. Hosté mají možnost si prohlédnout vinici a navštívit naše rozlehlé vinné sklepy v podzemí.
Rodinné vinařství Chrenka
Hrozny na výrobu vína zpracováváme moderní technologií (nerezový mlýnkoodzrňovač a pneumatický lis) - po vylisování mošt odkalujeme pomocí flotace a poté se mošt zakvasí ušlechtěnýma kvasinkami. Fermentace probíhá za pomoci řízeného kvašeni. Po vykvašeni víno uchováváme v nerezových a plastových nádržích. Na výrobu červeného vína používáme metodu nakvašení v otevřených kádích s ručním mícháním.
Rodinné vinařství DeVino
Rodinné vinařství DeVino zpracovává bíle hrozny ze Znojemska a modré hrozny z Velkopavlovicka. Specializujeme se na malé šarže vína, nanejvýš 900 l, celková produkce do 16 000 l vína. Nabídku doplňuje likérová, šumivá a oranžová vína.
Rodinné vinařství Eliška Čeperová a Pavel Matouš
Pěstování vinné révy se začal věnovat můj otec v roce 1983 výsadbou malé vinice nad rodinným sklepem. Zpočátku byla práce kolem vína jen zajímavým koníčkem a obdobím pokusů a zklamání při výrobě prvních vín. Po roce 1989 se naše vinařství rozrůstalo nákupem vinic a pozemků na výsadbu a dnes obhospodařujeme 10 ha vinic všechny v katastru Olbramovice ve vinařské trati Leskoun.
Našim zákazníkům předkládáme jen vína z našich vinic, která charakterizuje výrazné aroma, pikantní kyseliny v souhře s decentní tříslovinou mandlového typu.
Rodinné vinařství ESTERKA s.r.o.
Vinařství založené roku 2006, výroba spočívá v mikrovýrobě se šetrným zpracováním, řízené kvašení, odbourání kyselin, mikrooxidace a zrání vín v sudech typu barrique.
Rodinné vinařství Gréger
Naše vinařství bylo založeno v roce 2005, v současné době obhospodařujeme asi 5 ha vinohradů, většinou v tratích kolem Rakvic - trať U Majáku, Kozí horky, Trkmansko..., vína vyrábíme v menších šaržích, v budoucnu bychom chtěli naši produkci ustálit na cca. 60 000 lahví ročně. Snažíme se co nejvíce vyjít vstříc našim zákazníkům, poskytujeme také zázemí v našem sklepě, v létě otevřeném téměř denně pro turisty a milovníky vína...
Rodinné vinařství Hanuš
Jsme mladé rodinné vinařství z Kutné Hory. Vinohrady máme na obou svazích kopce Sukov, jehož skalnaté podloží dává našim vínům nezaměnitelnou mineralitu. V našem sortimentu najdete vína lehká, svěží a plně aromatická. Máme vína pro každý den a zároveň pro každou příležitost. Přijďte ochutnat.
Rodinné vinařství Helena
Vína s ženským rukopisem Ve vinici jsem v podstatě vyrůstala a dnes jsem duší i rukama našeho vinařství. Snažím se své práci i vínům samotným vtisknout charakter ženské ruky - pozorný, citlivý přístup a laskavou péči. A věřím, že se odráží i v chuti našich vín.
Rodinné vinařství HRABAL
Pěstování vinné révy naučí člověka hluboké pokoře a respektu k přírodě, jejím rozmarům a kdovíjakým drobnostem, které mohou zhatit veškerou snahu a píli. Když chcete vyrábět poctivé a kvalitní víno, naučí vás to úctě k lidem. Nezachutná-li jim, je všechna vaše dřina zbytečná. Sny se zbortí a nezbyde nic než sedlina na dně sklenky.
Rodinné vinařství Igor Vyhňák
inařství Vyhňák hospodaří na 3 ha vinic v největší vinařské obci ČR, ve Velkých Bílovicích.
Hlavním cílem našeho vinařství je vytvářet každodenní spojení mezi vinohradem a konečným spotřebitelem, mezi hroznem a hotovým vínem v láhvi.
Nejde nám o velikost vinařství, ale o rozmanitost a o kvalitu našich vín.
Je pro nás samozřejmostí, snaha o co největší harmonii s přírodou a respekt k místu kde žijeme.
Kombinujeme osvědčené tradiční postupy s moderními technologiemi a při tvorbě vína si vybíráme to nejlepší z obou směrů.
Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice a.s.
Technologem a enologem firmy je Ing. Adam Bednář. Veškerá produkce hroznů je zpracovávána kvalitní a šetrnou technologií. Při výrobě červeného vína se vinařství vrací k tradičním postupům - používá delší maceraci (nakvášení) rmutu. Bílá vína vyrábíme technologií řízeného kvašení s použitím teroarních kvasinek. Díky tomuto spojení vzniká ve vinařství víno, které si nese charakteristické odrůdové znaky, aroma a zachovává si přitom výrazně svůj terroir.
Rodinné vinařství Knápek
Jsme nové, malé rodinné vinařství nacházející se na jižní Moravě ve Velkých Bílovicích založené v roce 2009, které se zaobírá výrobou a prodejem vín, vlastní produkce. Rodinné vinařství Knápek obhospodařuje vinice v nejlepších polohách obce Velké Bílovice a Vrbice. Veškerou naši produkci zpracováváme tradičními a šetrnými metodami ve vlastním vinném sklepě. Vinařství používá jak hrozny z vlastní produkce, tak hrozny nakoupené od vinařů s dlouhodobou tradicí pěstování révy vinné, se zárukou k šetrnému přístupu k životnímu prostředí. Naším cílem je prezentace kvalitních zemských moravských vín vyrobené s úctou k tradicím a klasickým zpracováním hroznu.
Rodinné vinařství Košut
Kořeny rodinné firmy sahají daleko do minulosti. Po dlouhé odmlce jsme navázali na tradici soukromého hospodaření v roce 1992, kdy jsme začali našemu podnikání dávat dnešní podobu. Nyní se specializujeme na výrobu vín z vlastních vinic, které se nachází ve vinařských obcích Moravská Nová Ves a Prušánky ve Slovácké vinařské podoblasti.
Rodinné vinařství Krejčiřík
Rodinné vinařství Krejčiřík je klasickým příkladem přechodu tradic z generace na generaci a posunu názorů na výrobu vína při předávání této generační štafety. Radek Krejčiřík vyrábí své vlastní víno od patnácti let, profesí vinař není, ale své první zkušenosti získával již v dětství od rodičů. Po osamostatnění koupil dům i se sklepem, od roku 2000 vyráběl víno hlavně pro své přátele, ale postupně se začal zaměřovat na kvalitu, lahvovat, rozšiřovat výrobní kapacity. Vinařství používá hrozny ze dvou hektarů vlastních a pronajatých vinohradů v tratích Staré hory a Súdný, část surovin má také od rodinných příslušníků. Plocha původních rodinných vinohradů se postupně mírně zvětšuje. Ve sklepním hospodářství rozšířeném v roce 2007 používá vinařství při vinifikaci směs klasických a moderních metod. Větší část zakváší selektovanými kvasinkami, při kvašení používá chlazení a ohřev, ale například odrůdy André a Frankovka kvasí v otevřených kádích, neprobíhá u nich jablečno-mléčná fermentace, zato zrají před lahvováním nejdelší dobu. Výrobní fáze se odehrává převážně v nerezu, na zrání bílých i červených vín ve staletém rodinném sklepě používá Radek Krejčiřík dřevěné sudy. Rodinné vinařství sází na pomoc rodičů Matyldy a Jana, manželky Petry a dnes již také dětí Radka (9) a Dominika (5), z nichž ten starší už sám řídí ve vinici traktor a s jistotou se pohybuje i ve sklepě. 95 % z ročního objemu výroby kolem 6 000 lahví se prodá přímo ze sklepa, pro zjednodušení jako zemská vína. Ceny nepřekračují 140 korun. Vinařství nepořádá žádná klasická posezení pro zájezdy, ale je otevřené pro všechny zájemce, kteří si chtějí přijet ochutnat víno, povykládat si o něm a strávit u něj příjemné chvíle. Pro návštěvníky je přímo v areálu vinařského dvora připraveno ubytování ve čtyřech pokojích s maximální kapacitou až 20 lůžek (i s přistýlkami).