Sklep Maryša Šitbořice
Firma ZEMAX Šitbořice a.s. která vlastní SKLEP MARYŠA, vznikla v roce 1997, kdy se klasický zemědělský podnik transformoval na tři akciové společnosti holdingového typu.SKLEP MARYŠA nese název dramatu od bratří Mrštíkových a nachází se v obci Šitbořice mezi obcemi Diváky (bydlištěm Mrštíkových) a Těšany (odkud pochází tento příběh).Cílem naší firmy je spojit tradiční výrobní postupy s moderními technologiemi a poznatky a vyrábět tak vína typická pro velkopavlovickou vinařskou podoblast, ale zároveň vína originální, s dojmem na který se nezapomíná.
Vinařství Klobása
Malé exkluzivní vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčka do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 350 metrů nad mořem s jihozápadní orientací se sprašovou půdou s vysokým obsahem vápníku má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Při výrobě vína aplikuje zdravou míru selskosti a dodržuje neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sklizeň a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé „pouze“ jako pozdní sběr. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, nerezové tanky a barikové sudy. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných gastronomických provozech a vinotékách především na Zlínsku. Specialitou jsou degustace pro malé, maximálně desetičlenné skupiny přímo ve vinici. Komornější složení preferuje Vlastislav Klobása i při degustacích ve sklepě. Vinařský dům v Nikolčicích čekají ještě další úpravy, při kterých v příštím roce vznikne i ubytování ve dvou pokojích pro věrné zákazníky.
Vinařství FLAJŠINGER s.r.o.
Firma navazuje na vinařskou tradici založenou v roce 2007. Specializujeme se na výrobu čistých přírodních vín bez výrazných technologických zásahů pro zachování odrůdového charakteru.
Vinařství Rozařín s.r.o.
Rodinné vinařství založené na odborné profesionalitě v roce 2004 bratry Richardem a Markem Janouškovými. Richard je abslolventem Vinařské školy ve Valticích a Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. " Vyrábíme lehká a jemná vína pro každodenní potěšení. Nespěcháme s víny na trh, necháme je zrát a teprve lahvově zralá a sladěná je nabízíme našim milým zákazníkům. Naším krédem je, že víno musí krásně a výrazně vonět. Proto pěstujeme v našich vinicích většinu odrůd s expresivním aromatickým výrazem, včetně muškatelového klonu Veltlínu zeleného."
Vinařství Marek Koráb
Vinařství Marek Koráb - dvojí cesta vín. Výroba vín jak tradiční autentickou metodou tak novodobými moderními postupy. Nabízíme srovnání těchto dvou typů. Posezení, ubytování a vinařskou turistiku.
KORÁB - Živá Hora
Jsme malé vinařství z Velkopavlovické podoblasti hospodařící na sprašovo – písčitých a štěrkovo – písčitých tratích. Tomu odpovídá i poměrně rozmanitá různorodost našich vín. Většina vinic je v poměrně vyšším věku 40 – 84 let. Škálu vín, na kterých se snažíme pracovat, můžeme v současnosti rozdělit na třetiny. První jsou vína perlivá, a to jak vína typu Pétillant – naturel, tzv. Pet nat (nesířená přírodně perlivá vína donášející v lahvi), tak vína připravená klasickou „šampaňskou“ metodou druhotného kvašení v láhvi. Dále na našich stránkách....
Veritas, spol. s r.o.
Jsme rodinná společnost z Bošovic a zabýváme se pěstováním hroznů vinné révy a výrobou vín výhradně v režimu ekologického vinohradnictví. To znamená, že se vyhýbáme veškerým chemickým přípravkům, průmyslovým hnojivům i hormonům a umělým látkám.
Díky systému pěstování, mikroklimatu, půdnímu podloží, svažitosti či slunci můžeme přiřadit k našim vinicím označení terroir. Vína z těchto vinic jsou jedinečná a autentická právě díky půdním podmínkám na našich viničních tratích.
Rodinné vinařství Pavel Husák
Vinařství založeno v roce 2009. Rodinné vinařství Pavel Husák ctí tradiční techniky při výrobě vína. Jedná se o maličké vinařství, které se zaměřuje na výrobu moravských zemských vín. Roční produkce lahví se pohybuje od několika set do asi 4000 lahví ročně. Důvodem je zaměření na kvalitu a především přirozenou stabilitu vín bez chemických konzervantů a dalších aditiv při zpracování hroznů a výrobě vína. Vinice se rozkládají na úrodném jižním svahu nad rozlehlým rybníkem v krásné chráněné lokalitě uprostřed zpěvu vzácného ptactva a rozličných rostlin. Nachází se zde také originální přírodní prvek - Hlaváčková mez, na níž každoročně kvete mimo jiného i hlaváček jarní. Kaple Panny Marie nad vinohrady, kterou postavili těšanští jako výraz díků za návrat z koncentráčních táborů 2. sv. v., se tyčí jako posvátná dominanta posvěcující oázu klidu, jímž tato lokalita bezesporu je. Těšany leží na pomezí Hanáckého slovácka a Brněnska ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. V našem vinařství se orientujeme převážně na vína suchá a polosuchá. Vybrat si můžete z rozličných odrůd bílých, červených či růžových vín. U všech našich vín potěší lahodná a přirozená chuť, vína jsou pečlivě vyráběna tradiční technologií a metodou jako vína ryze přírodní. Způsob výroby je našim výrobním tajemstvím, ale buďte si jisti, že u nás pijete víno čistě přírodní. ------------------------------------------------------------- Příjemně překvapí působivé etikety na lahvích opatřeny tematickými veršíky.
Gurdau Vinařství
Gurdau je původní německý název Kurdějova. Díky unikátnímu terroir a uzavřenému mikroklima patří k historicky k nejvýznamějším vinařským obcím na Moravě. V roce 2012 jsme zde vysadili prvních 7 hektarů vinic. Naší doménou jsou čisté, vyvážené, minerální Rieslingy. Ochutnat u nás můžete také naše další odrůdy – Veltliner a Pinot Blanc. Od léta 2022 jsme pro vás otevřeli vinařský dům v Kurdějově.
Omasta Stanislav
Ve Vinařství Omasta nabízíme přívlastková a ročníková vína mnoha odrůd velkopavlovické, slovácké a mikulovské podoblasti, která produkujeme v Horních Bojanovicích v panském sklepě z 15. století.
Obhospodařujeme jeden hektar vlastních vinic, další hrozny vybíráme u dlouhodobých a ověřených dodavatelů. Získáte proto u nás širokou nabídku kvalitních vín mnoha odrůd, především bílých a rosé, ale nezapomínáme ani na červená vína, zejména Frankovku, Svatovavřinecké, Dornfelder a v omezeném množství Cabernet Moravia i Sauvignon.
Vinařství Šlancar, s.r.o.
Degustace vín, zábava. Ubytování. Agroturistika.
Společnost je zaměřena na produkci vinných hroznů určených jednak na prodej smluvním odběratelům a taktéž pro vlastní výrobu vína. Dále v předmětu činností máme ubytování a hostinskou činnost. V areálu vinných sklepů vlastníme vinný sklep s možností ochutnávky vín, na objednávku řízené degustace, teplých i studených jídel. Součastí vinařské nabídky v areálu vinných sklepů „Tihelna” je i ubytování přímo nad sklepem.
heureka.kurdějov vinařství s.r.o.
Kurdějov se řadí k tzv. ztraceným obcím a cílem našeho snažení je pomoci zákazníkům Kurdějov objevovat, což je podtrženo naším mottem heureka.gurdau ... objevujte Kurdějov. Ctíme práci vinaře. Víme, jak těžká a dlouhá je práce na vinohradu a ve sklepě, než si můžete víno poprvé nalít, přivonět si k němu a pozorně ochutnat. Proto jsme vybudovali naši vinotéku, Žabinec klub přátel vína. Chtěli jsme pít víno v krásném vinařském prostředí, které je důstojné pro degustaci. Naše vinotéka nabízí to nejlepší z místních a okolních vinařství.
Pavlovín, spol. s r.o.
Firma byla založena v roce 1994. V současné době obhospodařuje 65 ha vinic, ve výrobě se soustřeďuje zejména na přívlastková vína, ale produkuje i jakostní, zemská vína. Firma také dováží zahraniční surovinu, kterou si celoročně kontroluje pro pokrytí poptávky sudových vín. Filozofií firmy je držet nejvyšší možnou kvalitu v každém sortimentu svých výrobků, to vše za příjemné ceny. Cílovou skupinou jsou vinotéky, restaurace a specializované prodejny vín.
Sedláček vinařství Kurdějov
Malé rodinné vinařství Radka Sedláčka, které si zakládá na citlivém přístupu k hroznům a vínu. Pečuje o víno od zasazení po nalití do skleničky. Část vína nechává zrát v akátových a dubových sudech. Pokud to ročník dovolí, během výroby uplatňuje metodu „sur lie“, při které vína zrají na jemných kvasničných kalech, čímž získají plný a tělnatý charakter a jsou vhodná k archivaci. Ročně vyrobí zhruba 17 000 lahví. U Sedláčků určitě stojí za to ochutnat i červená vína, která dostávají vysoká ocenění na soutěžích a mají ohlas u zákazníků.
Víno Prokeš
Jsme mladé, inovativní a progresivní vinařství, které bylo založeno v roce 2014. Zaměřujeme se na výrobu přívlastkových a fortifikovaných vín. Nově jsme do našeho sortimentu zařadili sekty vyráběné tradiční metodou kvašení v láhvi. Při výrobě vína používáme moderní technologie, které jsou ovšem postaveny na tradičních postupech.
S našimi víny jsme již dosáhli mnoha ocenění na významných vinařských soutěžích.
Velmi si zakládáme na terroir naší obce, a proto jsou naše vína vyráběna z hroznů pocházejících převážně z Horních Bojanovic.
Malé vinařství z Velkých Němčic
Dělání vína je pro nás zábava. Pokušení. Kontakt s přírodou. Závazek odpovědnosti. Někdy i dřina. Ale hlavně ta zábava...
Marek Štýbl - Vitis Moravia
Firma byla založena roku 2007. K našim vinicím přistupujeme s velikou důsledností jednotlivých prací a vinice jsou pěstovány v šetrném opatření integrované produkce, kde je omezeno používání některých chemických látek.Nabízíme kvalitní moravská vína z vlastní produkce, posezení v našem sklípku s možností řízené degustace a s občerstvením.
Vinařství Starý vrch
Vinařství Starý vrch bylo založeno v roce 2014. Jedná se o mladé a moderní vinařství, které najdete na začátku vyhlášené Mandloňové stezky v Hustopečích. Jeho filosofií je produkce kvalitních přívlastkových vín založená na kvalitní surovině, moderní technologii zpracování a šetrném přístupu bez zbytečných zásahů. Vinařství hospodaří na 10 hektarech vlastních vinic. Vedle vnitřních degustačních prostor nabízí vinařství i posezení na venkovních terasách pod mandloněmi. Jste srdečně zváni!