Skip to main content

Rodinné vinařství Pavel Husák

Vinařství založeno v roce 2009. Rodinné vinařství Pavel Husák ctí tradiční techniky při výrobě vína. Jedná se o maličké vinařství, které se zaměřuje na výrobu moravských zemských vín. Roční produkce lahví se pohybuje od několika set do asi 4000 lahví ročně. Důvodem je zaměření na kvalitu a především přirozenou stabilitu vín bez chemických konzervantů a dalších aditiv při zpracování hroznů a výrobě vína. Vinice se rozkládají na úrodném jižním svahu nad rozlehlým rybníkem v krásné chráněné lokalitě uprostřed zpěvu vzácného ptactva a rozličných rostlin. Nachází se zde také originální přírodní prvek - Hlaváčková mez, na níž každoročně kvete mimo jiného i hlaváček jarní. Kaple Panny Marie nad vinohrady, kterou postavili těšanští jako výraz díků za návrat z koncentráčních táborů 2. sv. v., se tyčí jako posvátná dominanta posvěcující oázu klidu, jímž tato lokalita bezesporu je. Těšany leží na pomezí Hanáckého slovácka a Brněnska ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. V našem vinařství se orientujeme převážně na vína suchá a polosuchá. Vybrat si můžete z rozličných odrůd bílých, červených či růžových vín. U všech našich vín potěší lahodná a přirozená chuť, vína jsou pečlivě vyráběna tradiční technologií a metodou jako vína ryze přírodní. Způsob výroby je našim výrobním tajemstvím, ale buďte si jisti, že u nás pijete víno čistě přírodní. ------------------------------------------------------------- Příjemně překvapí působivé etikety na lahvích opatřeny tematickými veršíky.

Vinařství Rozařín s.r.o.

Rodinné vinařství založené na odborné profesionalitě v roce 2004 bratry Richardem a Markem Janouškovými. Richard je abslolventem Vinařské školy ve Valticích a Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. " Vyrábíme lehká a jemná vína pro každodenní potěšení. Nespěcháme s víny na trh, necháme je zrát a teprve lahvově zralá a sladěná je nabízíme našim milým zákazníkům. Naším krédem je, že víno musí krásně a výrazně vonět. Proto pěstujeme v našich vinicích většinu odrůd s expresivním aromatickým výrazem, včetně muškatelového klonu Veltlínu zeleného."

Vinařství Vykoukal

Jsme malé rodinné vinařství hospodařící v obcích Hostěrádky-Rešov a Újezd u Brna na tzv. Slavkovském bojišti – Austerlitz. Naše vinice dotváří ráz krajiny na prudkých svazích Staré hory, kde nejlépe prospívá Veltlínské zelené, Neuburské a Chardonnay, z modrých odrůd pak především Cabernet Moravia. Na 2 ha zemědělské půdy hospodaříme v přechodném období ekologického zemědělství a naším cílem je s co možná nejmenším množstvím zásahů vyrobit velké terroirové víno. O to se snažíme už od roku 1996 a budeme i nadále.

Veritas, spol. s r.o.

Jsme rodinná společnost z Bošovic a zabýváme se pěstováním hroznů vinné révy a výrobou vín výhradně v režimu ekologického vinohradnictví. To znamená, že se vyhýbáme veškerým chemickým přípravkům, průmyslovým hnojivům i hormonům a umělým látkám. Díky systému pěstování, mikroklimatu, půdnímu podloží, svažitosti či slunci můžeme přiřadit k našim vinicím označení terroir. Vína z těchto vinic jsou jedinečná a autentická právě díky půdním podmínkám na našich viničních tratích.

Sklep Maryša Šitbořice

Firma ZEMAX Šitbořice a.s. která vlastní SKLEP MARYŠA, vznikla v roce 1997, kdy se klasický zemědělský podnik transformoval na tři akciové společnosti holdingového typu.SKLEP MARYŠA nese název dramatu od bratří Mrštíkových a nachází se v obci Šitbořice mezi obcemi Diváky (bydlištěm Mrštíkových) a Těšany (odkud pochází tento příběh).Cílem naší firmy je spojit tradiční výrobní postupy s moderními technologiemi a poznatky a vyrábět tak vína typická pro velkopavlovickou vinařskou podoblast, ale zároveň vína originální, s dojmem na který se nezapomíná.

Šťastné vinařství

Šťastné vinařství je malá rodinná firma, kterou nedávno založil František Šťastný, kterému je víno celoživotní zálibou. Nachází ve Velkopavlovické oblasti, ve vinařské obci Blučina, která leží pod kopcem Výhon, kde se od nepaměti pěstovalo víno. Vyrábíme odrůdová bílá a červená vína, moravská zemská vína i jakostní vína s přívlastkem. Do kvality našich vín se promítá dlouholetá zkušenost jak s výrobou vína, tak i s výrobou strojů a zařízení pro vinařskou technologii.

Milan Hanuš

V našem sklepě na vás čeká tradiční jihomoravské uvítání a prezentace vinařství. Pak Vás pozveme na ochutnávku moravských vín do sklípku, který je dlouhý 25m, kde Vám nabídneme odrůdové zemské víno, dále vína přívlastková a archivní. To vše s odborným výkladem. Budou Vám představeny jednotlivé vzorky, vinařské oblasti a také se seznámíte s jejich pěstováním a výrobou. Jedinečnou atmosféru dokreslují vinné dřevěné sudy a pro štěstí si můžete na klenbu sklepa nalepit nějakou minci. Na přání zajistíme různé druhy hudby.

Vinařství Klobása

Malé exkluzivní vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčka do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 350 metrů nad mořem s jihozápadní orientací se sprašovou půdou s vysokým obsahem vápníku má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Při výrobě vína aplikuje zdravou míru selskosti a dodržuje neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sklizeň a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé „pouze“ jako pozdní sběr. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, nerezové tanky a barikové sudy. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných gastronomických provozech a vinotékách především na Zlínsku. Specialitou jsou degustace pro malé, maximálně desetičlenné skupiny přímo ve vinici. Komornější složení preferuje Vlastislav Klobása i při degustacích ve sklepě. Vinařský dům v Nikolčicích čekají ještě další úpravy, při kterých v příštím roce vznikne i ubytování ve dvou pokojích pro věrné zákazníky.

Vinařství FLAJŠINGER s.r.o.

Firma navazuje na vinařskou tradici založenou v roce 2007. Specializujeme se na výrobu čistých přírodních vín bez výrazných technologických zásahů pro zachování odrůdového charakteru.

Vinařství Šimberky - Jaromír Kokrhel

Malé rodinné vinařství, které obhospodařuje něco málo přes 9 tisíc hlav vinohradu, z toho 90 procent ve vinařské trati Šimberky. Tato trať ve velkopavlovické oblasti je vhodná jak na bílé, tak na červené klasické odrůdy. My zde pěstujeme Moravský Muškát, Pálavu, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené a Veltlínské zelené. Vína se snažíme dělat klasickým způsobem a však za pomocí moderní technologie jako je například Cross-flow filtr.

Vinařství Válka

Na rodinných tradicích a přírodním přístupu k pěstování révy vinné je založeno naše rodinné BIO vinařství. Vinohrady kolem Nosislavi střídají ovocné sady, lákající na procházku klidnou zvlněnou krajinou na svazích Výhonu, na jehož vrcholu je Akátová věž. Ve vinařském dvoře můžete nejen celoročně nakupovat víno a další produkty, jako např. hroznové želé, hroznový mošt, dýňová jádra, ale v sezóně, v září a říjnu, navíc nabízíme ten nejlepší burčák v regionu. Při posezení ve dvoře či sklepě nechybí ani místní speciality.

Malé vinařství z Velkých Němčic

Dělání vína je pro nás zábava. Pokušení. Kontakt s přírodou. Závazek odpovědnosti. Někdy i dřina. Ale hlavně ta zábava...

Marek Štýbl - Vitis Moravia

Firma byla založena roku 2007. K našim vinicím přistupujeme s velikou důsledností jednotlivých prací a vinice jsou pěstovány v šetrném opatření integrované produkce, kde je omezeno používání některých chemických látek.Nabízíme kvalitní moravská vína z vlastní produkce, posezení v našem sklípku s možností řízené degustace a s občerstvením.

PROQIN

Rodové vinařství PROQIN se zaměřuje na produkci vybraných tichých a především klasických šumivých vín metodou kvašením v láhvi ve vinařské obci Velké Němčice. Mladé vinařství PROQIN z Moravy má cíl přispět ke změně stylu a trendů při pití vína a bublinek u nás. Jejich životním krédem je „NON MULTA SED MULTUM - MÉNĚ JE VÍCE“. Společnost PROQIN aktivně spolupracuje s Mendelovou univerzitou v Brně na výzkumu a vývoji nových produktů, jako například révový vinný olej a nízkoalkoholická šumivá vína. Atrakcí je umění sabrage - sekání hrdel sektů.

Kamil Prokeš vinařství

Víno je pro mě láskou, životním stylem a neustálou výzvou k novému poznání, studiu a pokoře. Mým cílem je tedy vyrábět vína s důrazem na minimální enologické zásahy, vysokou kvalitu a se zachováním získaného terroir. Podílet se na tvorbě vína, které je dokonalým produktem okolní přírody, je pro mne nejen otázkou existenční, ale i radostí, určitým druhem umění a oprávněné hrdosti a pýchy.