Veritas, spol. s r.o.
Jsme rodinná společnost z Bošovic a zabýváme se pěstováním hroznů vinné révy a výrobou vín výhradně v režimu ekologického vinohradnictví. To znamená, že se vyhýbáme veškerým chemickým přípravkům, průmyslovým hnojivům i hormonům a umělým látkám.
Díky systému pěstování, mikroklimatu, půdnímu podloží, svažitosti či slunci můžeme přiřadit k našim vinicím označení terroir. Vína z těchto vinic jsou jedinečná a autentická právě díky půdním podmínkám na našich viničních tratích.
Rodinné vinařství Pavel Husák
Vinařství založeno v roce 2009. Rodinné vinařství Pavel Husák ctí tradiční techniky při výrobě vína. Jedná se o maličké vinařství, které se zaměřuje na výrobu moravských zemských vín. Roční produkce lahví se pohybuje od několika set do asi 4000 lahví ročně. Důvodem je zaměření na kvalitu a především přirozenou stabilitu vín bez chemických konzervantů a dalších aditiv při zpracování hroznů a výrobě vína. Vinice se rozkládají na úrodném jižním svahu nad rozlehlým rybníkem v krásné chráněné lokalitě uprostřed zpěvu vzácného ptactva a rozličných rostlin. Nachází se zde také originální přírodní prvek - Hlaváčková mez, na níž každoročně kvete mimo jiného i hlaváček jarní. Kaple Panny Marie nad vinohrady, kterou postavili těšanští jako výraz díků za návrat z koncentráčních táborů 2. sv. v., se tyčí jako posvátná dominanta posvěcující oázu klidu, jímž tato lokalita bezesporu je. Těšany leží na pomezí Hanáckého slovácka a Brněnska ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. V našem vinařství se orientujeme převážně na vína suchá a polosuchá. Vybrat si můžete z rozličných odrůd bílých, červených či růžových vín. U všech našich vín potěší lahodná a přirozená chuť, vína jsou pečlivě vyráběna tradiční technologií a metodou jako vína ryze přírodní. Způsob výroby je našim výrobním tajemstvím, ale buďte si jisti, že u nás pijete víno čistě přírodní. ------------------------------------------------------------- Příjemně překvapí působivé etikety na lahvích opatřeny tematickými veršíky.
Pavlovín, spol. s r.o.
Firma byla založena v roce 1994. V současné době obhospodařuje 65 ha vinic, ve výrobě se soustřeďuje zejména na přívlastková vína, ale produkuje i jakostní, zemská vína. Firma také dováží zahraniční surovinu, kterou si celoročně kontroluje pro pokrytí poptávky sudových vín. Filozofií firmy je držet nejvyšší možnou kvalitu v každém sortimentu svých výrobků, to vše za příjemné ceny. Cílovou skupinou jsou vinotéky, restaurace a specializované prodejny vín.
Sklep Maryša Šitbořice
Firma ZEMAX Šitbořice a.s. která vlastní SKLEP MARYŠA, vznikla v roce 1997, kdy se klasický zemědělský podnik transformoval na tři akciové společnosti holdingového typu.SKLEP MARYŠA nese název dramatu od bratří Mrštíkových a nachází se v obci Šitbořice mezi obcemi Diváky (bydlištěm Mrštíkových) a Těšany (odkud pochází tento příběh).Cílem naší firmy je spojit tradiční výrobní postupy s moderními technologiemi a poznatky a vyrábět tak vína typická pro velkopavlovickou vinařskou podoblast, ale zároveň vína originální, s dojmem na který se nezapomíná.
Vinařství Rozařín s.r.o.
Rodinné vinařství založené na odborné profesionalitě v roce 2004 bratry Richardem a Markem Janouškovými. Richard je abslolventem Vinařské školy ve Valticích a Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. " Vyrábíme lehká a jemná vína pro každodenní potěšení. Nespěcháme s víny na trh, necháme je zrát a teprve lahvově zralá a sladěná je nabízíme našim milým zákazníkům. Naším krédem je, že víno musí krásně a výrazně vonět. Proto pěstujeme v našich vinicích většinu odrůd s expresivním aromatickým výrazem, včetně muškatelového klonu Veltlínu zeleného."
Vinařství Vykoukal
Jsme malé rodinné vinařství hospodařící v obcích Hostěrádky-Rešov a Újezd u Brna na tzv. Slavkovském bojišti – Austerlitz. Naše vinice dotváří ráz krajiny na prudkých svazích Staré hory, kde nejlépe prospívá Veltlínské zelené, Neuburské a Chardonnay, z modrých odrůd pak především Cabernet Moravia. Na 2 ha zemědělské půdy hospodaříme v přechodném období ekologického zemědělství a naším cílem je s co možná nejmenším množstvím zásahů vyrobit velké terroirové víno. O to se snažíme už od roku 1996 a budeme i nadále.
Antonín Valihrach - POD KUMSTÁTEM
Naše vinařství se zabývá výrobou vín pomocí nejšetrnějších a nejmodernějších technoligií. Tento postup zanechává ve vínech svěžest, ovocitost a aromatické látky.
Vinařství Josef Valihrach
Rodinná vinařská firma, která vznikla jako jedna z prvních hned po roce 1989 a obhospodařujeme nyní asi 15 hektarů vinic. Naše obec Krumvíř patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, která umožňuje svými podmínkami pěstování široké škály odrůd. A právě tato veliká pestrost odrůd, zároveň s nabídkou starších vín, je charakteristická pro naše vinařství. Výrobu zaměřujeme především na kvalitní přívlastková vína a vína archívní. V menší míře vyrábíme i vína barikovaná a ledová. Vína dodáváme do vybrané sítě vinoték, gastronomie, ale také privátním zákazníkům. Naše produkce získala řadu ocenění nejenom na domácích výstavách, ale také v zahraničí. Z poslední doby jmenujme zlaté medaile ze světových soutěží ve Francii a v Bruselu. Poctou pro naše vína je také podávání při oficiálních návštěvách, například: Hillary Clintonové, prince Charlese nebo japonského císaře Akihita. V roce 2009 jsme získali pro nás nejvýznamnější ocenění Vinař roku České republiky 2009 a rok poté se nám jako prvním podařilo tento titul obhájit.
Vinařství Klobása
Malé exkluzivní vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčka do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 350 metrů nad mořem s jihozápadní orientací se sprašovou půdou s vysokým obsahem vápníku má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Při výrobě vína aplikuje zdravou míru selskosti a dodržuje neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sklizeň a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé „pouze“ jako pozdní sběr. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, nerezové tanky a barikové sudy. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných gastronomických provozech a vinotékách především na Zlínsku. Specialitou jsou degustace pro malé, maximálně desetičlenné skupiny přímo ve vinici. Komornější složení preferuje Vlastislav Klobása i při degustacích ve sklepě. Vinařský dům v Nikolčicích čekají ještě další úpravy, při kterých v příštím roce vznikne i ubytování ve dvou pokojích pro věrné zákazníky.
Jindřiška Zezulová
Rodinná firma produkující odrůdová vína s moderními prvky technologie výroby. Krumvířské vinařství.
Vinařství Prokop
Jsme tradiční rodinné vinařství s více jak 25letou tradicí a zkušenostmi, které si předáváme po generace. V jihomoravské vinařské obci Krumvíř obhospodařujeme 12,5 ha vinic.
Věnujeme se pěstování a výrobě 16 odrůd vína. Mezi ně patří z bílých odrůd Müller Thurgau, Muškát Moravský, Ryzlink Rýnský, Sauvignon, Rulandské Šedé, Tramín Červený, Hibernal, Veltlínské Zelené, Chardonnay a Pálava, z červených pak Rulandské Modré, Svatovavřinecké, Frankovka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia a Zweigeltrebe.
Vinařství Marek Koráb
Vinařství Marek Koráb - dvojí cesta vín. Výroba vín jak tradiční autentickou metodou tak novodobými moderními postupy. Nabízíme srovnání těchto dvou typů. Posezení, ubytování a vinařskou turistiku.
KORÁB - Živá Hora
Jsme malé vinařství z Velkopavlovické podoblasti hospodařící na sprašovo – písčitých a štěrkovo – písčitých tratích. Tomu odpovídá i poměrně rozmanitá různorodost našich vín. Většina vinic je v poměrně vyšším věku 40 – 84 let. Škálu vín, na kterých se snažíme pracovat, můžeme v současnosti rozdělit na třetiny. První jsou vína perlivá, a to jak vína typu Pétillant – naturel, tzv. Pet nat (nesířená přírodně perlivá vína donášející v lahvi), tak vína připravená klasickou „šampaňskou“ metodou druhotného kvašení v láhvi. Dále na našich stránkách....
Omasta Stanislav
Ve Vinařství Omasta nabízíme přívlastková a ročníková vína mnoha odrůd velkopavlovické, slovácké a mikulovské podoblasti, která produkujeme v Horních Bojanovicích v panském sklepě z 15. století.
Obhospodařujeme jeden hektar vlastních vinic, další hrozny vybíráme u dlouhodobých a ověřených dodavatelů. Získáte proto u nás širokou nabídku kvalitních vín mnoha odrůd, především bílých a rosé, ale nezapomínáme ani na červená vína, zejména Frankovku, Svatovavřinecké, Dornfelder a v omezeném množství Cabernet Moravia i Sauvignon.