Skip to main content

Vinařství Stávek Pavel a Radim

Naše vinařská firma je založena na tradici rodinného vinařství, která nás provází již od roku 1880. Od roku 1993 jsme začali s obnovou a výsadbou vinic. V roce 1998 jsme se pustili do výstavby nového vinařského hospodářství, které je v současné době dokončeno. Jsme zaměřeni na výrobu vysoce jakostních, přívlastkových, archivních a speciálních vín. Filozofie naší firmy je jednoduchá šetrnost vůči přírodě, kvalita vína a služeb spojených s vinařskou turistikou.

Rodinné vinařství Ševela

Rodinné vinařství Ševela sídlí ve vinařské obci Brumovice, která je součástí velkopavlovické podoblasti. Obhospodařuje 2,5 ha vinic. Celou úrodu zpracováváme ve sklepě a díky příznivým klimatickým podmínkám není nutné bílá vína přislazovat a červená minimálně. Pěstujeme odrůdy Müler Thurgau, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Tramín červený, Veltlínské zelené a z červených odrůd Svatovavřinecké, Rulandské modré a Frankovku. Jsme zapojeni v integrované produkci – tj. šetrné ošetřování vinic.

Vinařství ZD Němčičky

Vinařství ZD Němčičky obhospodařuje celkem 250 ha půdy, z čehož je 92 ha vlastních vinic, 118 ha orné půdy a 40 ha sadů. Velkou změnou prošlo vinařství v roce 2015, kdy začalo vyrábět pouze láhvová vína, od té doby získalo více než 400 ocenění po celém světě. V nabídce má vína řady Klasik, freshová, šťavnatá vína s krásnou ovocnou primární aromatikou, vína řady Premium, plná, nazrálá vína s potenciálem zrání a nově řady Grand Vins, velká, opulentní vína která zrála v sudech.

Víno Cichra

Víno děláme s láskou a výhradně z brumovských hroznů. Jsme mladé mikro vinařství, které si víno užívá, uchovává tradiční hodnoty vinaření a je otevřeno novým trendům.

Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, a.s.

Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice navázala na tradici „Zemské révové školky“ založené v roce 1901, k jejímuž odkazu se hrdě hlásí. Byla zde vyšlechtěna odrůda André a započaty práce na vyšlechtění odrůd Pálava, Aurelius a Agni, které byly dokončeny později v Perné. Cílená selekce z nejlepších klonů udržovacího šlechtění ve spojení s půdními a klimatickými podmínkami, tzv. „terroir“, tvoří základ pro vypěstování výborné suroviny, převážně v nejvyšší jakosti, pro výrobu přívlastkových vín, která tvoří více než 90 % produkce.

Vinařství Esterka

V našem vinařství ochutnáte víno z rukou vinaře a přenocujete přímo nad vinným sklepem, který se nachází uprostřed areálu vinných sklepů v Terezíně. V současné době vinařství vyrábí kolem 30 vzorků vín, kterým dodává kvalitu a nezaměnitelnost černá jílovitá půda, těžká na práci, ale odměňující se kvalitního hrozny. Každý ubytovaný má volný přístup do vinného sklepa s možností výběru vína dle vlastního výběru. Naším cílem je vyrábět vína, která Vám zachutnají a spolu s příjemným ubytování se Vám natolik zalíbí, že se k nám budete rádi vracet.

VINAŘSTVÍ U SVATÉHO MARTINA s.r.o.

Vinařství u svatého Martina založil majitel a sklepmistr Radim Osička. Vinařství se nachází přímo na náměstí U svatého Martina ve Velkých Bílovicích. Vína vyrábíme moderní technologií. Bílá vína zrají v nerezových nádobách. Červená vína zrají v dřevěných sudech za účelem dosažení taninové komplexnosti v přirozeném prostředí. Hrozny na výrobu přívlastkových, jakostních a zemských vín máme převážně z vlastní produkce a od stálých dodavatelů. „Poctivost ve vinohradě, čistota ve sklepě, kvalita hroznů, moderní technologie a spokojený zákazník"

Vinařství Mikulica

Naše vinařství vzniklo v roce 1993 a využili jsme zkušenosti generací rodiny při práci s vínem. Již od mládí nás učili poctivé práci ve vinici, později i ve sklepě. Díky krásným vinohradům jsme se zaměřili na produkci originálních vín s cílem co nejvyšší kvality vína a regionální charakteristiky jednotlivých odrůd. V současné době obhospodařujeme révu vinnou na rozloze přibližně 7 hektarů. Vinařství je členem spolku Víno z Velkých Pavlovic, VOC Vinice Velké Pavlovice a Mladí vinaři.

HABÁNSKÉ SKLEPY, spol. s r.o.

Habánské sklepy byly postaveny ve Velkých Bílovicích před čtyřmi staletími Habány, mírumilovnými lidmi, kteří si na Moravě získali respekt jako zruční řemeslníci a vynikající vinaři. Díky jejich dědictví vznikají i dnes v Habánských sklepích jedinečná vína s neopakovatelným charakterem - vína, která mají duši. Stejně jako před čtyřmi staletími.

Richard Stávek

Jako malá rodinná firma jsme se oficiálně etablovali v roce 2008, vlastní vinařská praxe sahá do první poloviny devadesátých let. Od roku 2005 jsme začali experimentovat s ekologickými postupy ve vinohradnictví, od roku 2009 jsme přešli na 100% ekologickou produkci, vč. sadů a orné půdy. Ve sklepním hospodářství se zaměřujeme na tradiční postupy

VINIUM a.s.

Společnost VINIUM a. s. Velké Pavlovice je v současné době jedním z největších výrobců tichých vín v ČR. Historie firmy sahá do roku 1936, kdy dvě stovky zemědělců založily ve Velkých Pavlovicích vinařské družstvo VINOPA. Po éře národního podniku se v kupónové privatizaci stalo VINIUM akciovou společností. V roce 2004 dokončili akcionáři velké investice do špičkových technologií. Společnost tím získala nejmodernější zařízení pro výrobu révových vín v tuzemsku. Novým vlastníkem společnosti se v roce 2007 staly České vinařské závody a. s. ze skupiny Prosperita holding a. s. Společnost zaměstnává kolem stovky pracovníků. Hlavními dodavateli hroznů jsou AGRO Vnorovy, BJ VITIS Brno a ZEMAS Čejč. VINIUM a. s. se zaměřuje na široké spektrum odrůd. Bílá vína se zpracovávají metodou přímého lisování a řízeného kvašení. Hrozny modrých odrůd jsou zpracovány jak tradiční metodou, tak kvašením ve vinifikátorech nebo unikátní moderní technologií thermo-flash. Vína zrají v nerezu, 100 000 l červeného vína zraje v dřevěných sudech. Sklepmistrem pro bílá vína je Ján Gajda, pro červená Peter Mislovič. VINIUM a. s. vyrábí exkluzivní kolekce přívlastkových vín i vybraných jakostních vín pro gastronomii, do řetězců dodává vína všech kategorií. Zhruba polovina produkce pochází z dovozu. Výrobní portfolio se dělí do dvou hlavních řad - Gastro a Retail, každá má tři kvalitativní úrovně. Dále má vinařství v nabídce ledové a slámové víno, dárkové balení Cosmos a Breganze a archivní vína. V roce 2011 společnost vybudovala nové reprezentativní sklepní prostory, které jsou určeny pro pořádání firemních společenských akcí, degustací, ale jsou i pronajímány pro další příležitosti. V přípravě je nová vinotéka v těchto prostorách.

Rodinné vinařství Krejčiřík

Rodinné vinařství Krejčiřík je klasickým příkladem přechodu tradic z generace na generaci a posunu názorů na výrobu vína při předávání této generační štafety. Radek Krejčiřík vyrábí své vlastní víno od patnácti let, profesí vinař není, ale své první zkušenosti získával již v dětství od rodičů. Po osamostatnění koupil dům i se sklepem, od roku 2000 vyráběl víno hlavně pro své přátele, ale postupně se začal zaměřovat na kvalitu, lahvovat, rozšiřovat výrobní kapacity. Vinařství používá hrozny ze dvou hektarů vlastních a pronajatých vinohradů v tratích Staré hory a Súdný, část surovin má také od rodinných příslušníků. Plocha původních rodinných vinohradů se postupně mírně zvětšuje. Ve sklepním hospodářství rozšířeném v roce 2007 používá vinařství při vinifikaci směs klasických a moderních metod. Větší část zakváší selektovanými kvasinkami, při kvašení používá chlazení a ohřev, ale například odrůdy André a Frankovka kvasí v otevřených kádích, neprobíhá u nich jablečno-mléčná fermentace, zato zrají před lahvováním nejdelší dobu. Výrobní fáze se odehrává převážně v nerezu, na zrání bílých i červených vín ve staletém rodinném sklepě používá Radek Krejčiřík dřevěné sudy. Rodinné vinařství sází na pomoc rodičů Matyldy a Jana, manželky Petry a dnes již také dětí Radka (9) a Dominika (5), z nichž ten starší už sám řídí ve vinici traktor a s jistotou se pohybuje i ve sklepě. 95 % z ročního objemu výroby kolem 6 000 lahví se prodá přímo ze sklepa, pro zjednodušení jako zemská vína. Ceny nepřekračují 140 korun. Vinařství nepořádá žádná klasická posezení pro zájezdy, ale je otevřené pro všechny zájemce, kteří si chtějí přijet ochutnat víno, povykládat si o něm a strávit u něj příjemné chvíle. Pro návštěvníky je přímo v areálu vinařského dvora připraveno ubytování ve čtyřech pokojích s maximální kapacitou až 20 lůžek (i s přistýlkami).

Vinařství Michal Kosík

Jsme malé vinařství z jižní Moravy, založené roku 1999 a hospodařící na celkové rozloze 1 ha vinic, ze kterých vyrábíme převážně kvalitní jakostní a přívlastková vína.

Vinařství Mezi Horami, s.r.o.

Protože Velké Pavlovice leží v mikroregionu Modrých Hor, kterému se díky jeho svahovým polohám a půdnímu složení říká krajina červených vín je naší filozofií vyrábět vysoce kvalitní červená vína typická pro naši oblast jako jsou Frankovka, André, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z bílých odrůd Jsou hlavními Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Neuburské. Roční produkce kolem 25 tis. lahví určených převážně pro privátní klientelu.

Vinařství Hulata

Vinařství Hulata se nachází v obci Němčičky, součástí vinařství je i Vinný bar, kde je možnost posezení a degustace vína, točené pivo, limonady, koktejly, pizza a burgery. V Brně máme vlastní vinotéku - andresa: Brno, Maloměřice, Karlova 2, otevřeno každý den od 9:00 hod do 21:00 hod včetně svátků.

Víno Komárek

suchá vína zrající v dřevěných sudech, hrozny pouze z vlastních vinic v duchu"Organic farming"

VÍNO J. STÁVEK

V prostorách poutavého rustikálního Vinařského dvora můžete posedět při zajímavých rodinných cuvée nebo rozličných rosé vínech, za které vinařství sklízí četné úspěchy na soutěžích. Skutečnou specialitou jsou fortifikovaná vína. Vinařství se zaměřuje na odrůdu Frankovka. Tu můžete ochutnat v několika různých variantách.

Vinařství Baloun

Firma byla založena v roce 1991 a vlastní dva provozy-sklepní hospodářství v Hustopečích a ve Velkých Pavlovicích. Téměř celou svou produkci vín dodávaných na trh lahvuje. Výroba se postupně orientuje na vína určená pro náročnějšího zákazníka, gastronomii a do soukromých archivů. Vína pravidelně dodáváme na Pražský hrad.