Skip to main content

Víno Klíma

Jak naše logo „Malé vinařství“ napovídá, tak malé opravdu je. Rodina obhospodařuje zhruba 7000 keřů, na kterých se snažíme díky redukci hroznů pěstovat kvalitní surovinu na výrobu přívlastkových vín. Snahou redukce je reagovat na současný stav, kdy průběh roku s množstvím srážek a slunečních teplot určuje vyzrálost a obsah kyselin v hroznech. Následně nastupuje odpovídající technologie, kde řízeným kvašením bílých a růžových vín, směřujeme surovinu k očekávané kvalitě.

Ing. Pavel Moravčík

Vyrábím asi 2000 litrů vína ročně, pouze z vlastních vinic. Zbytek úrody prodávám. Víno dělám 20 let. je to mým koníčkem, jinak pracuji jako zemědělský inženýr u firmy Habánské sklepy spol. s r.o.

Petr Strýček

Základní filosofií vinařství je zachovat a dále rozvíjet pěstování vinné révy a výrobu vína, jenž jsou v rodině udržovány po několik generací. Fungování vinařství na základě rodinné tradice je zárukou pro intenzivní vztah k půdě a vinicím, jakož i k výrobě vína. Odráží se to nejen v kvalitě výsledného produktu vína, ale i v nadstandardním přístupu ke konzumentům našich vín.

Vinařství Kubík

Ve Vinařství Kubík vyrábíme a prodáváme poctivá moravská jakostní a přívlastková vína. Vína, která ve Vás zanechají příjemný pocit a vytvoří dobrou náladu. Výrobě vína i vinici věnujeme mnoho péče a času. Jen tak vytvoříme vína, za kterými se budete rádi vracet a která si rádi vychutnáte.

heureka.kurdějov vinařství s.r.o.

Kurdějov se řadí k tzv. ztraceným obcím a cílem našeho snažení je pomoci zákazníkům Kurdějov objevovat, což je podtrženo naším mottem heureka.gurdau ... objevujte Kurdějov. Ctíme práci vinaře. Víme, jak těžká a dlouhá je práce na vinohradu a ve sklepě, než si můžete víno poprvé nalít, přivonět si k němu a pozorně ochutnat. Proto jsme vybudovali naši vinotéku, Žabinec klub přátel vína. Chtěli jsme pít víno v krásném vinařském prostředí, které je důstojné pro degustaci. Naše vinotéka nabízí to nejlepší z místních a okolních vinařství.

Vinařství Gertner

Naše vína jsou společenská a rozmanitá stejně jako příležitosti, kdy je otevřete. Jsou vypravená do světa tak, abyste je mohli vzít kamkoliv a přivezli s nimi dobrou náladu! :) Naše motto: " Život je jízda plná chutí. "

Rodinné vinařství Gréger

Naše vinařství bylo založeno v roce 2005, v současné době obhospodařujeme asi 5 ha vinohradů, většinou v tratích kolem Rakvic - trať U Majáku, Kozí horky, Trkmansko..., vína vyrábíme v menších šaržích, v budoucnu bychom chtěli naši produkci ustálit na cca. 60 000 lahví ročně. Snažíme se co nejvíce vyjít vstříc našim zákazníkům, poskytujeme také zázemí v našem sklepě, v létě otevřeném téměř denně pro turisty a milovníky vína...

Sedláček vinařství Kurdějov

Malé rodinné vinařství Radka Sedláčka, které si zakládá na citlivém přístupu k hroznům a vínu. Pečuje o víno od zasazení po nalití do skleničky. Část vína nechává zrát v akátových a dubových sudech. Pokud to ročník dovolí, během výroby uplatňuje metodu „sur lie“, při které vína zrají na jemných kvasničných kalech, čímž získají plný a tělnatý charakter a jsou vhodná k archivaci. Ročně vyrobí zhruba 17 000 lahví. U Sedláčků určitě stojí za to ochutnat i červená vína, která dostávají vysoká ocenění na soutěžích a mají ohlas u zákazníků.

Vaněk Petr

Naše vinařství produkuje vína bílá, růžová a červená – lahvová i sudová. Zpracováváme převážně hrozny z vlastních vinic, na kterých pěstujeme 6 odrůd bílých a 3 odrůdy červených hroznů. Naše vína dodáváme do restaurací i soukromým spotřebitelům po celé ČR a také je možno si je zakoupit přímo v našem sklepě, a to po celý rok.

Vinařství Bařina Tomáš

Vinařství založeno v roce 2004. Malé rodinné vinařství zaměřeno na menší partie vín z hroznů z vlastních vinic. Hrozny i poté vína jsou pečlivě zpracovávána a opečovávana. Degustační programy z vlastních lokálních a sezónních potravin.

Vinařství Suchyňa

Naše malé rodinné vinařství sídlí v malebné vinařské obci Rakvice, která se rozkládá na jižní Moravě, nedaleko města Břeclav. Zabýváme se výrobou kvalitních lahvových a sudových vín. V současnosti obhospodařujeme 6 ha vinic v tratích Kozí horky, Krefty a Trkmansko, nacházejících se v katastru obce Rakvice. Při pěstování se řídíme režimem integrované produkce, který je šetrný k přírodě. Vinařství Suchyňa nabízí ubytování přímo nad vinným sklepem pro 7 osob se samostatným vchodem.

Švarc & Bílek

Filozofií našeho vinařství je vyrábět vysoce kvalitní vína s důrazem na zachování charakteru jednotlivých odrůd. K tomuto přírodnímu daru, který při proměně z plodu na víno našima rukama prochází, se snažíme chovat s patřičnou láskou, trpělivostí a nezbytnou poctivostí, aby se při podávání našich vín mohla ruku v ruce s pokorou potkat i hrdost… přijďte ochutnat

Vinařství Straka Rostislav

Vinařství Straka se zaměřuje na produkci kvalitních lahvových vín, vyráběných z hroznů sklizených na časem prověřených viničních tratích v okolí obce Rakvice. Při výrobě vína využíváme znalosti moderních postupů zpracování, umožňujících získat čistá, svěží a aromatická vína s typickými odrůdovými vlastnostmi. Upřednostňujeme přímý kontakt se zákazníkem, přínosný nejen pro milovníka vín, ale i pro vinaře.

Rodinné vinařství Libor Průdek

Hrozny pro výrobu vín pocházejí ze čtyř hektarů vlastních vinic v trati Kozí horky a částečně od vinohradníků z přilehlých obcí. Většina vlastních vinic byla vysazena po roce 2003, v posledním dvou letech byla plocha rozšířena o dva hektary. Vinařství se zaměřuje na vína se zdůrazněným odrůdovým charakterem a s perspektivou zrání v lahvi, čemuž je také přizpůsobena výrobní technologie. Hrozny se zpracovávají v povrchové hale na šetrných moderních zařízeních, mošty se zakvášejí čistými kulturami kvasinek. Bílé mošty jsou při fermentaci chlazeny na teploty 14 - 16 °C. Červené rmuty jsou po několikadenní studené maceraci udržovány na teplotě kvašení nejvýše 30 °C. Po kvašení se mladá vína školí v nerezových tancích, vybrané partie zrají v dřevěných sudech. Asi třetina roční produkce se lahvuje, výrobní kapacita je kolem 100 000 litrů ročně. V nabídce vinařství jsou kvalitní suchá vína, svěží mladá vína i plná, harmonická vína vhodná pro archivaci. Vína se prodávají po dohodě ze sklepa, objevují se ve vinotékách, restauracích a hotelích. V poslední době vinařství pořídilo moderní mechanizaci do vinic, zvýšilo výrobní kapacitu a modernizovalo technologické vybavení pro zpracování hroznů (nový pneumatický lis) a kvašení rmutu (nerezové vinifikátory).

Vinařství Radovan Foukal

Radovan Foukal měl sice tradici malovýroby vína v rodině, ale teprve když se přiženil do rodiny manželky Lenky, začal s výrobou vína samostatně. Od té doby pomalu vinařství rozšiřoval a od roku 2006 se mu věnuje jako své hlavní profesi. Na 2 ha vinic v trati Kozí horky (většinou vysazených nově po roce 2000) pěstuje široký sortiment odrůd, tradičně k nejlepším patří Rulandské šedé, Hibernal a Děvín . V roce 2013 dokončil Radovan Foukal obnovu starších vinic a nově vysadil Veltlínské zelené, Pálavu a Rulandské bílé. Pro výrobu přibližně 12 000 litrů vína ročně používá také hrozny nakoupené od vinohradníků z Přítluk a Rakvic. Sklepní hospodářství si vybudoval sám vlastníma rukama v domácím prostředí. V postupech vinifikace se mísí tradice s moderními poznatky - hrozny se lisují na pneumatickém lisu, mošty se odkalují, nejsou zakvášeny ušlechtilými kvasinkami, kvašení probíhá při řízené teplotě. Modré odrůdy se delší dobu nakvášejí v otevřených kádích,je u nich prováděna cíleně malolaktická fermentace. Většina produkce se školí v plastových tancích. Asi třetina produkce putuje do lahví. Pouze menší šarže jsou ponechány v kategorii moravské zemské, jinak vína procházejí oficiálním zatříděním. Pro menší skupiny do deseti osob a pro prezentaci během otevřených sklepů používá Radovan Foukal sklep na náměstí, ve kterém je obecní vinotéka. V plánech vinařství je pořízení nových technologií a další výsadba vinic, celý podnik by se ale měl udržet i do budoucna v malém rodinném měřítku.

Krásná hora s.r.o.

Vinařství zaměřené především na trať, po které je pojmenováno. Vinice jsou v ekologické produkci a při jejich ošetřování vinařství pracuje i s prvky biodynamiky. Vinařský provoz s terasou a degustační místností s výhledem do vinic je architektonicky ceněný. Nachází se u něj památkově opravená nejstarší viniční búda ve Starém Poddvorově.