Skip to main content

Hlávka Miroslav

Pokračování v rodinné tradici a přeměna původního zděděného záhumenkového hospodářství stála v roce 1995 za vznikem malého vinařství Miroslava Hlávky. Čtyři hektary vinic v tratích Bojanovska, Stará hora, Nová hora a Nadzahrady se rovnoměrně dělí mezi třicetileté keře a nové osmileté výsadby. Ve vinařství pomáhá Miroslavu Hlávkovi dcera Šárka, kterou jako jedinou ze tří dětí zaujala otcova živnost. Zpracování probíhá ve sklepě v domácím prostředí. Miroslav Hlávka je zastáncem tradičních metod a všechna jeho vína jsou vyrobena klasickými technologiemi bez použití selektovaných kvasinek, řízeného kvašení nebo bakteriálního odbourávání kyselin. Vinařství ročně vyrobí asi 10 000 lahví, část produkce raných a aromatických odrůd se prodá jako burčák. Není to však úplné pravidlo, protože například Muškát Ottonel patřil k velmi povedeným vínům tohoto vinařství a například pozdní sběr 2007 byl zařazen do Top 77 vín ČR 2008/9. Z velmi vydařeného ročníku 2009 je třeba upozornit na Cuvée Hlávka (Tramín/Veltlínské zelené/Ryzlink vlašský). K zajímavým vínům z tohoto ročníku patří dále Müller-Thurgau a Ryzlink rýnský (obě vína ve výběru z hroznů), Veltlínské zelené, Muškát moravský a Cabernet Moravia (pozdní sběry). Při degustacích čeká na malé skupinky návštěvníků komorní prostředí a uzenářské speciality vlastní výroby. V létě je též možnost posezení pro skupiny do dvaceti osob pod pergolou na dvoře před sklepem. Nabídka vinařství zahrnuje standardně přes dvacet položek a najdeme v ní i archivní vína.

Rodinné vinařství Suský

Rodinné vinařství Suský bylo založeno v roce 2002, když navázalo na odkaz Františka Štambachra, dědečka Marka Suského, který je dnes pokračovatelem dlouholeté rodinné tradice. V současné době hospodaří v systému integrované produkce na čtyřech hektarech vinic ve velkopavlovických tratích, které jsou známé především odrůdami pro výrobou kvalitních červených vín.

WINERY s.r.o.

Jsme mladá firma založená v roce 2010, zaměřená především na výrobu kvalitních přívlastkových vín.

Vinařství V&M Zborovský, v.o.s.

Vinařství V&M Zborovský „Vína, která je radost chutnat“ Vinařství V&M Zborovský je mladá perspektivně se rozvíjející firma, která vznikla v roce 2001 přechodem z domácí malovýroby vína. Firma je vlastněna dvěma bratry Vladimírem (ročník 1975), který vystudoval střední vinařskou školu a Martinem (ročník 1979). Přestože jsou oba mladí mají vlastní bohaté zkušenosti, neboť se odmalička účastnili prací ve vinohradě i ve sklepě. V současné době firma obhospodařuje 18 ha vinic. Vinice jsou lokalizovány do nejlepších viničních tratí vinařských obcí Velké Pavlovice a Bořetice. Snažíme se pěstovat hrozny velmi vysoké kvality sloužící jako surovina pro vynikající vína. Firma se zapojuje do systému „integrované produkce hroznů a vína“, ekologického pěstování révy vinné. Při výrobě vína nejsou používány na stabilizaci kromě nutné síry žádné chemické prostředky. Víno je chápáno jako osobitý organismus s duší, který se musí citlivě opatrovat. Filozofií firmy je vyrábět velmi kvalitní vína, převážně přívlastková, ekologicky přistupovat k pěstování révy a maximálně uspokojit zákazníka kvalitou vín. Šetrně vypěstované hrozny a z nich vyrobená vína je radost chutnat, jsou zpestřením jídelníčku, povzbuzují mysl, zpevňují přátelství, dávají člověku radost a v malých dávkách jsou mu i lékem. Do budoucna je v plánu nabízet i komplexní služby pro turisty, možnost posezení a občerstvení v tradičním, stylovém prostředí, řízené degustace, odborné semináře a ubytování. Zadostiučiněním bude pro firmu spokojený zákazník, který se bude rád vracet a vzpomínat na pohostinnost a krásy jižní Moravy.

Vinařství Řádek

Nedávným přírůstkem do společenství velkopavlovických vinařů, pro které je vinaření koníčkem a živností zároveň, je Vlastimil Řádek. Dříve, než v roce 2007 založil vlastní vinařskou firmu, pracoval tento absolvent Střední vinařské školy ve Valticích jako mistr stáčírny ve Viniu Velké Pavlovice a Vínu Rakvice. Rodinné vinice v tratích Stará hora, Išperky, Bojanovska a Novosady obdělával při zaměstnání. Část hroznů prodával a část zpracovával v ulici Zelnice v historickém sklepě, který zdědil po rodičích. V roce 2008 se přidal k dalším dvěma podnikavým vinařům v tradiční sklepní lokalitě a společně připravili projekt Sklepní lázně Zelnice. S trochou nadsázky a recese navázali na dávné lidové léčitelství – vesnické felčary, zázračné lékaře a šarlatány. Sklep, ve kterém Vlastimil Řádek zpracovává úrodu, vlastní rodina teprve několik desetiletí. Novodobou lisovnu pro zpracování hroznů a posezení v podkroví přistavěli Řádkovi ke stoleté podzemní chodbě v roce 1989. Vinařství si zakládá na generacemi prověřených tradičních „selských“ technologiích výroby vína. K dispozici jsou také ve vybraných vinotékách. Krásný historický, 200 let starý sklep, právě prochází celkovou rekonstrukcí. První návštěvníci v něm budou očekáváni v roce 2013.

Vinařství Buchtovi

Jsme malé rodinné vinařství z Velkých Pavlovic, zabývající se pěstováním vinné révy a jejich následným zpracováním v lahodný mok. Víno vyrábíme z hroznů pocházejících z velkopavlovické vinařské oblasti, pěstované v těch nejlepších viničních tratích. Jsme zapojeni do turistického programu otevřených sklepů. Naše vinařství se může také pochlubit úspěchy na různých výstavách vín např. Forum Moravium, Hustopečská zlatá pečeť, FESTWINE, MUN-DUS, atd.

Vinařství Habřina Miroslav

Vinařství Miroslav Habřina v Bořeticích se řadí k menším firmám, která vyrábí převážně jakostní a také přívlastková vína. Firma byla založena v roce 1991 Miroslavem Habřinou v jeho rodném domku v Bořeticích, kde se postupně rozrůstala až do dnešní podoby. V příjemných prostorách sklepa je možné uspořádat rodinné a firemní oslavy, školení, přednášky, atd.

Rodinné vinařství Krejčiřík

Rodinné vinařství Krejčiřík je klasickým příkladem přechodu tradic z generace na generaci a posunu názorů na výrobu vína při předávání této generační štafety. Radek Krejčiřík vyrábí své vlastní víno od patnácti let, profesí vinař není, ale své první zkušenosti získával již v dětství od rodičů. Po osamostatnění koupil dům i se sklepem, od roku 2000 vyráběl víno hlavně pro své přátele, ale postupně se začal zaměřovat na kvalitu, lahvovat, rozšiřovat výrobní kapacity. Vinařství používá hrozny ze dvou hektarů vlastních a pronajatých vinohradů v tratích Staré hory a Súdný, část surovin má také od rodinných příslušníků. Plocha původních rodinných vinohradů se postupně mírně zvětšuje. Ve sklepním hospodářství rozšířeném v roce 2007 používá vinařství při vinifikaci směs klasických a moderních metod. Větší část zakváší selektovanými kvasinkami, při kvašení používá chlazení a ohřev, ale například odrůdy André a Frankovka kvasí v otevřených kádích, neprobíhá u nich jablečno-mléčná fermentace, zato zrají před lahvováním nejdelší dobu. Výrobní fáze se odehrává převážně v nerezu, na zrání bílých i červených vín ve staletém rodinném sklepě používá Radek Krejčiřík dřevěné sudy. Rodinné vinařství sází na pomoc rodičů Matyldy a Jana, manželky Petry a dnes již také dětí Radka (9) a Dominika (5), z nichž ten starší už sám řídí ve vinici traktor a s jistotou se pohybuje i ve sklepě. 95 % z ročního objemu výroby kolem 6 000 lahví se prodá přímo ze sklepa, pro zjednodušení jako zemská vína. Ceny nepřekračují 140 korun. Vinařství nepořádá žádná klasická posezení pro zájezdy, ale je otevřené pro všechny zájemce, kteří si chtějí přijet ochutnat víno, povykládat si o něm a strávit u něj příjemné chvíle. Pro návštěvníky je přímo v areálu vinařského dvora připraveno ubytování ve čtyřech pokojích s maximální kapacitou až 20 lůžek (i s přistýlkami).

Vinařství Fabig

Vinařství Fabig bylo založeno v roce 2011. Zaměření je především na vína určená do gastronomie, odrážející místo původu a vyjímečnost viničních tratí v Hustopečích.

Vinařství Lacina

Rodinné vinařství z Velkých Pavlovic. Výroba odrůdových a přívlastkových vín oceněných na domácích a mezinárodních výstavách. Prohlídka vlastního historického Sklepu V údolí spojená s řízenou degustací a exkurzí do vlastních vinic.

Stapleton-Springer, s.r.o.

Vinařství Stapleton-Springer založili Američané, bratři Benjamin a Craig Stapleton a moravský vinař Jaroslav Springer v roce 2004. Vinice jsou obdělávány v režimu BIO.

Stanislav Pazderka

Vinařství se zaměřuje především na produkci kvalitních hroznů pro smluvní odběratele (především pro Templářské sklepy Čejkovice), pouze desetinu úrody zpracovává na vlastní vína za použití moderních technologií. Vybrané partie zrají v sudech barrique. Roční objem je kolem 15 000 litrů, cenové relace při prodeji ze sklepa se pohybují od 80 do 150 korun za lahev. Řízené degustace je možné uspořádat pro skupiny do patnácti návštěvníků. K nejúspěšnějším vínům tohoto vinařství se dlouhodobě řadí Cuvée MonteBoo (Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Merlot), v ročníku 2006 například spolu s Zeigeltrebe zařazené do Národního salonu vín.

Vinařský dům Jamborovi, Ing. Jambor Zdeněk

Jsme rodinná firma a po výsadbě vinic před vstupem do Unie jsme rozšířili naše sklepní hospodářství a zpracovnu hroznů - lisovnu na výrobu vlastních vín Zaměření v naší oblasti nás předurčuje k pěstování modrých odrůd - zejména SV, ZW a RM a výrobě červených a růžových vín nově i Cabernet cortis Ale umíme i bílá vína, VR, VZ, SZ, , a dále CHA, RŠ, SG, RR. a vysázené nové odrůdy - Hibernal , Solaris Savilon , Muskat , Dunau Ryzlink , Sovigner Gris Většinu našich vín podáváme ve sklepě našim hostům

Vinařství SPRINGER

Jsme typické rodinné vinařství - Pavel Springer s manželkou Naďou, otcem Jaroslavem a syny Pavlem a Adamem. Obděláváme 5 ha vlastních vinic. Vína vyrábíme pouze z vlastních hroznů, protože víno vzniká už ve vinohradě a kvalita suroviny je nejdůležitější. Víno děláme s láskou a věříme, že pozitivní energie, kterou do něj vkládáme, se přenese i na vás. Naďa a Pavel Springerovi

Vinařství Josef Padalík

Naše rodinné vinařství se nachází v malebné vesničce Bořetice ve skupině sklepů pod Kraví horou v centru tzv. Svobodné republiky Kraví hora na trase cyklistické stezky Modré Hory. Hospodaříme na necelém hektaru vinic a veškeré práce na vinici a následně při zpracování ve sklepě provádí pouze naše rodina a já jako sklepmistr dávám všem vínům konečnou podobu. S vinařením jsem začal ve svých 14 letech, kdy jsem zdědil starost o naše rodinné hospodářství. Vína vyrábíme z hroznů vlastní produkce tradiční metodou (ne řízené kvašení).

Vinařství Cyril Varadínek

Již po čtyři generace pěstujeme a zpracováváme vinnou révu podle původních rodinných tradic a zkušeností předávaných z generace na generaci. Hrozny pocházejí výhradně z vlastního vinohradu a zrají v dubových sudech starších 50 let. Naše víno je produktem vytrvalé a láskyplné ruční práce. Poznejte chuť vína s vůní dob dřívějších. Tož na zdraví!

Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice a.s.

Technologem a enologem firmy je Ing. Adam Bednář. Veškerá produkce hroznů je zpracovávána kvalitní a šetrnou technologií. Při výrobě červeného vína se vinařství vrací k tradičním postupům - používá delší maceraci (nakvášení) rmutu. Bílá vína vyrábíme technologií řízeného kvašení s použitím teroarních kvasinek. Díky tomuto spojení vzniká ve vinařství víno, které si nese charakteristické odrůdové znaky, aroma a zachovává si přitom výrazně svůj terroir.

Vinný sklep U Surmanů

Malé vinařství Marie a Václava Surmanových a jejich syna Václava pokračuje v Bořeticích pátou generací v pěstování hroznů a výrobě vína v rekonstruovaném sklepě po předcích spojeném s dalším přikoupeným sklepem. Záhy po roce 1990 po restituci rodinných pozemků vysadili nové vinohrady a dlouholeté záhumenkové vinaření změnili na živnost, jejíž nositelkou je Marie Surmanová. Sklepmistrovské práce jsou však doménou jejího manžela, který je zároveň starostou obce Bořetice. Spojené sklepy se nacházejí v atraktivní lokalitě sklepní uličky na Kraví hoře. Krátká podzemní chodba původního sklepa slouží k výrobě a uskladnění vína již páté generaci rodiny Surmanů. Prostorná lisovna, v níž předkové současného hospodáře zpracovávali úrodu, byla přestavěna na prezentační místnost s posezením a barem, kterou zdobí vinařské a myslivecké trofeje majitele. Suroviny pro výrobu vína pocházejí z vlastních vinic v bořetických tratích Čtvrtě a Trkmanska a z nákupu od smluvních vinohradníků. Vína jsou většinou deklarována jako zemská, ale kvalita hroznů dosahuje až výběr z hroznů (od roku 2008 jsou některé partie zatříděny). Podle odrůd jsou vína vyráběna buď technologií řízeného kvašení nebo tradičními postupy. V nabídce jsou i vína vyzrálá v sudech barrique. Lahvové víno se prodává pouze ze sklepa, případně při akcích pořádaných pro objednané skupiny. Cílem tohoto vinařství není zvyšování kapacity výroby, ale spíše rozvíjení technologií co nejšetrnějších k vínu a pořádání degustací a akcí pro firemní i soukromou klientelu ve sklepě s kapacitou až 80 míst. Specialitou je pečení selat. Ke špičce produkce patří Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský a pochopitelně tradiční odrůdy oblasti Modrých hor - André a Modrý Portugal. K nejlepším vínům z ročníku 2010 patří Sauvignon, Ryzlink rýnský a Zweigeltrebe, zemská vína z hroznů cukernatosti nad 21 stupňů.

Vinný sklep s ubytováním U Kubíků

Naše rodinné vinařství se nachází v Bořeticích v areálu vinných sklepů "Kraví hora". Nabízíme posezení s degustací ve vinném sklepě s kapacitou až pro 55 osob a ubytování přímo nad vinným sklepem. Prostředí se výborně hodí pro rodinné oslavy nebo různé firemní akce.

Sklep Zahraničí

Jsme malé rodinné vinařství a vyrábíme přívlastková vína se zaměřením na terroir, propagace odrůdy André a jsme členem VOC Kraví Hora Bořetice.