Vinařství Nechory
Vinařství Nechory se nachází uprostřed malebné vesničky vinných sklepů Nechory situované mezi vinohrady asi 2 km od vesnice Prušánky. Výroba vína vychází z tradic a vinařského umění rodiny Hnidákovy z Prušánek. V současné době obhospodařujeme 25 ha vinic v okolí obcí Prušánky, Nový Poddvorov a Josefov. Zaměřujeme se na produkci kvalitních přívlastkových vín, čemuž jsme podřídili i výběr vinohradnických tratí, odrůdovou skladbu a klony révy vinné. Přísně selektovaná a redukovaná sklizeň poskytuje velmi dobrý surovinový potenciál.
Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, a.s.
Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice navázala na tradici „Zemské révové školky“ založené v roce 1901, k jejímuž odkazu se hrdě hlásí. Byla zde vyšlechtěna odrůda André a započaty práce na vyšlechtění odrůd Pálava, Aurelius a Agni, které byly dokončeny později v Perné. Cílená selekce z nejlepších klonů udržovacího šlechtění ve spojení s půdními a klimatickými podmínkami, tzv. „terroir“, tvoří základ pro vypěstování výborné suroviny, převážně v nejvyšší jakosti, pro výrobu přívlastkových vín, která tvoří více než 90 % produkce.
Vinařství ZD Němčičky
Vinařství ZD Němčičky obhospodařuje celkem 250 ha půdy, z čehož je 92 ha vlastních vinic, 118 ha orné půdy a 40 ha sadů. Velkou změnou prošlo vinařství v roce 2015, kdy začalo vyrábět pouze láhvová vína, od té doby získalo více než 400 ocenění po celém světě. V nabídce má vína řady Klasik, freshová, šťavnatá vína s krásnou ovocnou primární aromatikou, vína řady Premium, plná, nazrálá vína s potenciálem zrání a nově řady Grand Vins, velká, opulentní vína která zrála v sudech.
Rodinné vinařství Chrenka
Hrozny na výrobu vína zpracováváme moderní technologií (nerezový mlýnkoodzrňovač a pneumatický lis) - po vylisování mošt odkalujeme pomocí flotace a poté se mošt zakvasí ušlechtěnýma kvasinkami. Fermentace probíhá za pomoci řízeného kvašeni. Po vykvašeni víno uchováváme v nerezových a plastových nádržích. Na výrobu červeného vína používáme metodu nakvašení v otevřených kádích s ručním mícháním.
Vinař Marek Pšovský
Výroba vína od roku 1996 se zaměřením na produkci přívlastkových vín.
Vinařství U sv. Kříže s.r.o.
Na okraji Vrchních Nechor a přece v centru legendární prušánecké sklepní kolonie sídlí malé Vinařství U svatého Kříže. Podle staré sakrální památky, kde se každoročně koná slavnost, pojmenoval své vinařství Pavel Matušek, který profesionálně hospodaří na rodinných vinicích od roku 2002. Jeho vína, v nichž se zrcadlí laskavost, klidná a neuspěchaná povaha hospodáře, byla zařazena do Malé encyklopedie vín, Neronet ročníku 2008 ozdobil valtický Salon vín.
Víno Římský
Naše mikrovinařství navazuje na rodinnou tradici, kde se láska a pokora k výrobě a zpracování vína předává z generace na generaci. Veškerá vína vyrábíme z hroznů vypěstovaných ve vinicích z naší oblasti. Ve výrobě vína se snažíme kombinovat jak tradiční tak i moderní postupy. Zaměřujeme se na výrobu osobitých vín malých šarží. Vyberte si na ochutnávce favorita, který vám nejvíc zachutná, a my pro vás připravíme láhev. Nebo třeba celou bednu lahví. Záleží jen na vás, kolik sedmiček vína chcete do své domácí vinotéky. Na přání vám můžeme vytvořit balíček našich vín a poslat vám jej domů.
Milan Vašíček - vinař z Prušánek
Naše vinařství obhospodařuje asi 5 ha vlastních vinic v lokalitě Prušánky a Josefov. Soustřeďujeme se na produkci vysoce kvalitních přírodních, převážně suchých přívlastkových vín. Hlavní důraz klademe na osobitost a jedinečnost našich vín. Vinařství se nachází v atraktivní lokalitě vinných sklepů "Nechory". Tabulka na sklepním žudru oznamuje, že vinařství je nositelem certifikace pro špičková zařízení vinařské turistky spolu s přilehlým penzionem " Nechorka ".
Jan Zálešák - VÍNO NECHORY
Vinařství se nachází ve vinařské oblasti Morava, podoblast slovácká, vinařská obec Prušánky. V současné době firma obhospodařuje vinice o rozloze 6 hektarů. Firma je zaměřena na produkci jakostních a přívlastkových vín s využitím hroznů z vlastní produkce. Procesu produkce hroznů a vzniku vína je věnována maximální péče s cílem produkce vín té nejvyšší kvality.Při výrobě vína jsou využívány moderní technologie řízeného kvašení a jablečno mléčné fermentace. O kvalitě vyráběných vín svědčí četná ocenění z vinařských výstav.
Rodinné vinařství Helena
Vína s ženským rukopisem Ve vinici jsem v podstatě vyrůstala a dnes jsem duší i rukama našeho vinařství. Snažím se své práci i vínům samotným vtisknout charakter ženské ruky - pozorný, citlivý přístup a laskavou péči. A věřím, že se odráží i v chuti našich vín.
Ing. Ladislav Kovár
Naše vinařství vzniklo sice v rodině s vinařskou tradicí, ale konkrétní impuls k založení byl u nás vlastně nezbytností - dostali jsme zpět v restituci vinohrady a jako správní hospodáři jsme se jich ujali a později jsme plochy rozšířili, část dokoupili a další část sami vysadili. Hospodaříme na 8,2 ha průměrně pětadvacetiletých vinohradů rozložených v tratích Podkovné, Nechory a Díly u Nechor v okolí Prušánek. Víno vyrábíme z vlastních hroznů, od menších pěstitelů ze stejných tratí dokupujeme hrozny pouze v případě nezbytné potřeby.
VINIUM a.s.
Společnost VINIUM a. s. Velké Pavlovice je v současné době jedním z největších výrobců tichých vín v ČR. Historie firmy sahá do roku 1936, kdy dvě stovky zemědělců založily ve Velkých Pavlovicích vinařské družstvo VINOPA. Po éře národního podniku se v kupónové privatizaci stalo VINIUM akciovou společností. V roce 2004 dokončili akcionáři velké investice do špičkových technologií. Společnost tím získala nejmodernější zařízení pro výrobu révových vín v tuzemsku. Novým vlastníkem společnosti se v roce 2007 staly České vinařské závody a. s. ze skupiny Prosperita holding a. s. Společnost zaměstnává kolem stovky pracovníků. Hlavními dodavateli hroznů jsou AGRO Vnorovy, BJ VITIS Brno a ZEMAS Čejč. VINIUM a. s. se zaměřuje na široké spektrum odrůd. Bílá vína se zpracovávají metodou přímého lisování a řízeného kvašení. Hrozny modrých odrůd jsou zpracovány jak tradiční metodou, tak kvašením ve vinifikátorech nebo unikátní moderní technologií thermo-flash. Vína zrají v nerezu, 100 000 l červeného vína zraje v dřevěných sudech. Sklepmistrem pro bílá vína je Ján Gajda, pro červená Peter Mislovič. VINIUM a. s. vyrábí exkluzivní kolekce přívlastkových vín i vybraných jakostních vín pro gastronomii, do řetězců dodává vína všech kategorií. Zhruba polovina produkce pochází z dovozu. Výrobní portfolio se dělí do dvou hlavních řad - Gastro a Retail, každá má tři kvalitativní úrovně. Dále má vinařství v nabídce ledové a slámové víno, dárkové balení Cosmos a Breganze a archivní vína. V roce 2011 společnost vybudovala nové reprezentativní sklepní prostory, které jsou určeny pro pořádání firemních společenských akcí, degustací, ale jsou i pronajímány pro další příležitosti. V přípravě je nová vinotéka v těchto prostorách.
Vinařství Stejskal
Sklípek rodinného vinařství Stejskal se nachází v malebné vesničce Josefov na viniční trati Přední Kukvické. Vína jsou vyráběna tradičním způsobem bez dodání konzervačních přípravků, čimž je zaručena jejich čistota přírodního charakteru a buketu. Pro zájemce o nákup sudového vína je samozřejmostí bezplatný košt vzorků jednotlivých vín. Sklep nabízí též prostory k ubytování, různým oslavám, či letní posezení na terase s grilem. Naši hosté se kromě jídla a pití mohou věnovat cykloturistice, nebo vyjiížďkám na koních z nedalekých stájí.
Vinařství Mikulica
Naše vinařství vzniklo v roce 1993 a využili jsme zkušenosti generací rodiny při práci s vínem. Již od mládí nás učili poctivé práci ve vinici, později i ve sklepě. Díky krásným vinohradům jsme se zaměřili na produkci originálních vín s cílem co nejvyšší kvality vína a regionální charakteristiky jednotlivých odrůd. V současné době obhospodařujeme révu vinnou na rozloze přibližně 7 hektarů. Vinařství je členem spolku Víno z Velkých Pavlovic, VOC Vinice Velké Pavlovice a Mladí vinaři.
Vinařství Prath - Ing. Zuzana Prátová
Vinařství Prath se nachází v oblasti Slovácko v obci Josefov u Hodonína. Hospodaří na vinicích o rozloze asi 10 ha, a to v jedné z nejlepších poloh zdejšího okolí, ve viničních tratích Kukvička a Podkovné. Důraz je kladen hlavně na kvalitu hroznů a velmi šetrné obhospodařování vinic v rámci integrované produkce. Firma se zaměřuje na výrobu špičkových odrůdových jakostních a přívlastkových vín, ledových, slámových a vína z cibéb. Bílá vína zrají v akátových a dubových sudech, nerezových nádobách, červená vína výhradně v dubových sudech.
Vinařství Baloun
Firma byla založena v roce 1991 a vlastní dva provozy-sklepní hospodářství v Hustopečích a ve Velkých Pavlovicích. Téměř celou svou produkci vín dodávaných na trh lahvuje. Výroba se postupně orientuje na vína určená pro náročnějšího zákazníka, gastronomii a do soukromých archivů. Vína pravidelně dodáváme na Pražský hrad.
Rodinné vinařství Krejčiřík
Rodinné vinařství Krejčiřík je klasickým příkladem přechodu tradic z generace na generaci a posunu názorů na výrobu vína při předávání této generační štafety. Radek Krejčiřík vyrábí své vlastní víno od patnácti let, profesí vinař není, ale své první zkušenosti získával již v dětství od rodičů. Po osamostatnění koupil dům i se sklepem, od roku 2000 vyráběl víno hlavně pro své přátele, ale postupně se začal zaměřovat na kvalitu, lahvovat, rozšiřovat výrobní kapacity. Vinařství používá hrozny ze dvou hektarů vlastních a pronajatých vinohradů v tratích Staré hory a Súdný, část surovin má také od rodinných příslušníků. Plocha původních rodinných vinohradů se postupně mírně zvětšuje. Ve sklepním hospodářství rozšířeném v roce 2007 používá vinařství při vinifikaci směs klasických a moderních metod. Větší část zakváší selektovanými kvasinkami, při kvašení používá chlazení a ohřev, ale například odrůdy André a Frankovka kvasí v otevřených kádích, neprobíhá u nich jablečno-mléčná fermentace, zato zrají před lahvováním nejdelší dobu. Výrobní fáze se odehrává převážně v nerezu, na zrání bílých i červených vín ve staletém rodinném sklepě používá Radek Krejčiřík dřevěné sudy. Rodinné vinařství sází na pomoc rodičů Matyldy a Jana, manželky Petry a dnes již také dětí Radka (9) a Dominika (5), z nichž ten starší už sám řídí ve vinici traktor a s jistotou se pohybuje i ve sklepě. 95 % z ročního objemu výroby kolem 6 000 lahví se prodá přímo ze sklepa, pro zjednodušení jako zemská vína. Ceny nepřekračují 140 korun. Vinařství nepořádá žádná klasická posezení pro zájezdy, ale je otevřené pro všechny zájemce, kteří si chtějí přijet ochutnat víno, povykládat si o něm a strávit u něj příjemné chvíle. Pro návštěvníky je přímo v areálu vinařského dvora připraveno ubytování ve čtyřech pokojích s maximální kapacitou až 20 lůžek (i s přistýlkami).
Vinařství Mezi Horami, s.r.o.
Protože Velké Pavlovice leží v mikroregionu Modrých Hor, kterému se díky jeho svahovým polohám a půdnímu složení říká krajina červených vín je naší filozofií vyrábět vysoce kvalitní červená vína typická pro naši oblast jako jsou Frankovka, André, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z bílých odrůd Jsou hlavními Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Neuburské. Roční produkce kolem 25 tis. lahví určených převážně pro privátní klientelu.
Vinařství Michal Kosík
Jsme malé vinařství z jižní Moravy, založené roku 1999 a hospodařící na celkové rozloze 1 ha vinic, ze kterých vyrábíme převážně kvalitní jakostní a přívlastková vína.