Skip to main content

Vinař Marek Pšovský

Výroba vína od roku 1996 se zaměřením na produkci přívlastkových vín.

Vinařství U sv. Kříže s.r.o.

Na okraji Vrchních Nechor a přece v centru legendární prušánecké sklepní kolonie sídlí malé Vinařství U svatého Kříže. Podle staré sakrální památky, kde se každoročně koná slavnost, pojmenoval své vinařství Pavel Matušek, který profesionálně hospodaří na rodinných vinicích od roku 2002. Jeho vína, v nichž se zrcadlí laskavost, klidná a neuspěchaná povaha hospodáře, byla zařazena do Malé encyklopedie vín, Neronet ročníku 2008 ozdobil valtický Salon vín.

Milan Vašíček - vinař z Prušánek

Naše vinařství obhospodařuje asi 5 ha vlastních vinic v lokalitě Prušánky a Josefov. Soustřeďujeme se na produkci vysoce kvalitních přírodních, převážně suchých přívlastkových vín. Hlavní důraz klademe na osobitost a jedinečnost našich vín. Vinařství se nachází v atraktivní lokalitě vinných sklepů "Nechory". Tabulka na sklepním žudru oznamuje, že vinařství je nositelem certifikace pro špičková zařízení vinařské turistky spolu s přilehlým penzionem " Nechorka ".

Jan Zálešák - VÍNO NECHORY

Vinařství se nachází ve vinařské oblasti Morava, podoblast slovácká, vinařská obec Prušánky. V současné době firma obhospodařuje vinice o rozloze 6 hektarů. Firma je zaměřena na produkci jakostních a přívlastkových vín s využitím hroznů z vlastní produkce. Procesu produkce hroznů a vzniku vína je věnována maximální péče s cílem produkce vín té nejvyšší kvality.Při výrobě vína jsou využívány moderní technologie řízeného kvašení a jablečno mléčné fermentace. O kvalitě vyráběných vín svědčí četná ocenění z vinařských výstav.

Rodinné vinařství Helena

Vína s ženským rukopisem Ve vinici jsem v podstatě vyrůstala a dnes jsem duší i rukama našeho vinařství. Snažím se své práci i vínům samotným vtisknout charakter ženské ruky - pozorný, citlivý přístup a laskavou péči. A věřím, že se odráží i v chuti našich vín.

Ing. Ladislav Kovár

Naše vinařství vzniklo sice v rodině s vinařskou tradicí, ale konkrétní impuls k založení byl u nás vlastně nezbytností - dostali jsme zpět v restituci vinohrady a jako správní hospodáři jsme se jich ujali a později jsme plochy rozšířili, část dokoupili a další část sami vysadili. Hospodaříme na 8,2 ha průměrně pětadvacetiletých vinohradů rozložených v tratích Podkovné, Nechory a Díly u Nechor v okolí Prušánek. Víno vyrábíme z vlastních hroznů, od menších pěstitelů ze stejných tratí dokupujeme hrozny pouze v případě nezbytné potřeby.

VINIUM a.s.

Společnost VINIUM a. s. Velké Pavlovice je v současné době jedním z největších výrobců tichých vín v ČR. Historie firmy sahá do roku 1936, kdy dvě stovky zemědělců založily ve Velkých Pavlovicích vinařské družstvo VINOPA. Po éře národního podniku se v kupónové privatizaci stalo VINIUM akciovou společností. V roce 2004 dokončili akcionáři velké investice do špičkových technologií. Společnost tím získala nejmodernější zařízení pro výrobu révových vín v tuzemsku. Novým vlastníkem společnosti se v roce 2007 staly České vinařské závody a. s. ze skupiny Prosperita holding a. s. Společnost zaměstnává kolem stovky pracovníků. Hlavními dodavateli hroznů jsou AGRO Vnorovy, BJ VITIS Brno a ZEMAS Čejč. VINIUM a. s. se zaměřuje na široké spektrum odrůd. Bílá vína se zpracovávají metodou přímého lisování a řízeného kvašení. Hrozny modrých odrůd jsou zpracovány jak tradiční metodou, tak kvašením ve vinifikátorech nebo unikátní moderní technologií thermo-flash. Vína zrají v nerezu, 100 000 l červeného vína zraje v dřevěných sudech. Sklepmistrem pro bílá vína je Ján Gajda, pro červená Peter Mislovič. VINIUM a. s. vyrábí exkluzivní kolekce přívlastkových vín i vybraných jakostních vín pro gastronomii, do řetězců dodává vína všech kategorií. Zhruba polovina produkce pochází z dovozu. Výrobní portfolio se dělí do dvou hlavních řad - Gastro a Retail, každá má tři kvalitativní úrovně. Dále má vinařství v nabídce ledové a slámové víno, dárkové balení Cosmos a Breganze a archivní vína. V roce 2011 společnost vybudovala nové reprezentativní sklepní prostory, které jsou určeny pro pořádání firemních společenských akcí, degustací, ale jsou i pronajímány pro další příležitosti. V přípravě je nová vinotéka v těchto prostorách.

Vinařství Stejskal

Sklípek rodinného vinařství Stejskal se nachází v malebné vesničce Josefov na viniční trati Přední Kukvické. Vína jsou vyráběna tradičním způsobem bez dodání konzervačních přípravků, čimž je zaručena jejich čistota přírodního charakteru a buketu. Pro zájemce o nákup sudového vína je samozřejmostí bezplatný košt vzorků jednotlivých vín. Sklep nabízí též prostory k ubytování, různým oslavám, či letní posezení na terase s grilem. Naši hosté se kromě jídla a pití mohou věnovat cykloturistice, nebo vyjiížďkám na koních z nedalekých stájí.

Vinařství Mikulica

Naše vinařství vzniklo v roce 1993 a využili jsme zkušenosti generací rodiny při práci s vínem. Již od mládí nás učili poctivé práci ve vinici, později i ve sklepě. Díky krásným vinohradům jsme se zaměřili na produkci originálních vín s cílem co nejvyšší kvality vína a regionální charakteristiky jednotlivých odrůd. V současné době obhospodařujeme révu vinnou na rozloze přibližně 7 hektarů. Vinařství je členem spolku Víno z Velkých Pavlovic, VOC Vinice Velké Pavlovice a Mladí vinaři.

Vinařství Prath - Ing. Zuzana Prátová

Vinařství Prath se nachází v oblasti Slovácko v obci Josefov u Hodonína. Hospodaří na vinicích o rozloze asi 10 ha, a to v jedné z nejlepších poloh zdejšího okolí, ve viničních tratích Kukvička a Podkovné. Důraz je kladen hlavně na kvalitu hroznů a velmi šetrné obhospodařování vinic v rámci integrované produkce. Firma se zaměřuje na výrobu špičkových odrůdových jakostních a přívlastkových vín, ledových, slámových a vína z cibéb. Bílá vína zrají v akátových a dubových sudech, nerezových nádobách, červená vína výhradně v dubových sudech.

Vinařství Baloun

Firma byla založena v roce 1991 a vlastní dva provozy-sklepní hospodářství v Hustopečích a ve Velkých Pavlovicích. Téměř celou svou produkci vín dodávaných na trh lahvuje. Výroba se postupně orientuje na vína určená pro náročnějšího zákazníka, gastronomii a do soukromých archivů. Vína pravidelně dodáváme na Pražský hrad.

Rodinné vinařství Krejčiřík

Rodinné vinařství Krejčiřík je klasickým příkladem přechodu tradic z generace na generaci a posunu názorů na výrobu vína při předávání této generační štafety. Radek Krejčiřík vyrábí své vlastní víno od patnácti let, profesí vinař není, ale své první zkušenosti získával již v dětství od rodičů. Po osamostatnění koupil dům i se sklepem, od roku 2000 vyráběl víno hlavně pro své přátele, ale postupně se začal zaměřovat na kvalitu, lahvovat, rozšiřovat výrobní kapacity. Vinařství používá hrozny ze dvou hektarů vlastních a pronajatých vinohradů v tratích Staré hory a Súdný, část surovin má také od rodinných příslušníků. Plocha původních rodinných vinohradů se postupně mírně zvětšuje. Ve sklepním hospodářství rozšířeném v roce 2007 používá vinařství při vinifikaci směs klasických a moderních metod. Větší část zakváší selektovanými kvasinkami, při kvašení používá chlazení a ohřev, ale například odrůdy André a Frankovka kvasí v otevřených kádích, neprobíhá u nich jablečno-mléčná fermentace, zato zrají před lahvováním nejdelší dobu. Výrobní fáze se odehrává převážně v nerezu, na zrání bílých i červených vín ve staletém rodinném sklepě používá Radek Krejčiřík dřevěné sudy. Rodinné vinařství sází na pomoc rodičů Matyldy a Jana, manželky Petry a dnes již také dětí Radka (9) a Dominika (5), z nichž ten starší už sám řídí ve vinici traktor a s jistotou se pohybuje i ve sklepě. 95 % z ročního objemu výroby kolem 6 000 lahví se prodá přímo ze sklepa, pro zjednodušení jako zemská vína. Ceny nepřekračují 140 korun. Vinařství nepořádá žádná klasická posezení pro zájezdy, ale je otevřené pro všechny zájemce, kteří si chtějí přijet ochutnat víno, povykládat si o něm a strávit u něj příjemné chvíle. Pro návštěvníky je přímo v areálu vinařského dvora připraveno ubytování ve čtyřech pokojích s maximální kapacitou až 20 lůžek (i s přistýlkami).

Vinařství Mezi Horami, s.r.o.

Protože Velké Pavlovice leží v mikroregionu Modrých Hor, kterému se díky jeho svahovým polohám a půdnímu složení říká krajina červených vín je naší filozofií vyrábět vysoce kvalitní červená vína typická pro naši oblast jako jsou Frankovka, André, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z bílých odrůd Jsou hlavními Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Neuburské. Roční produkce kolem 25 tis. lahví určených převážně pro privátní klientelu.

Vinařství Michal Kosík

Jsme malé vinařství z jižní Moravy, založené roku 1999 a hospodařící na celkové rozloze 1 ha vinic, ze kterých vyrábíme převážně kvalitní jakostní a přívlastková vína.

Arte vini Velké Pavlovice

Aktivity Arte Vini se po vstupu finančních investorů do projektu rozšířily do Velkopavlovické vinařské podoblasti, kde se podařilo získat vlastní vinohrady o celkové rozloze 15 hektarů v různých viničních tratích. Zdejší svažité kopce, jejichž podloží často vyniká vysokým obsahem vápníku a hořčíku, poskytují perfektní expozici vůči slunečnímu svitu. Tento unikátní terroir je jedinečnou oblastí v rámci celé České republiky. V místních podmínkách pravidelně dosahují optimální zralosti hroznů jak burgundské tak i místní modré odrůdy.

Reichman Karel - Reichman & Reichman

Chcete strávit příjemný čas se svojí rodinou nebo s přáteli? Potřebujete si popovídat s kolegy ze zaměstnání? Toužíte po neformálním posezení s obchodními partnery? Jsme připraveni splnit vaše představy.

Baraque a Baraque Wine Gallery

Ve vinařství Baraque popisujeme vína nejen senzoricky, ale vnášíme do jejich popisů i trochu poezie a po vzoru Karla Čapka je připodobňuje lidským povahám a osobnostem. V našem sortimentu se setkáte třeba s "Pokorným poutníkem", "Operní pěvkyní" či "Vznešenou šlechtičnou". Francouzský název vinařství je kromě jiného i pojmenováním snu o vinařství obklopeném vinohrady. Ten se zhmotnil v podobě výrobní budovy a reprezentačním prostoru architektonicky atraktivní Baraque wine gallery nedaleko rozhledny Slunečná ve Velkých Pavlovicích.

Hlávka Miroslav

Pokračování v rodinné tradici a přeměna původního zděděného záhumenkového hospodářství stála v roce 1995 za vznikem malého vinařství Miroslava Hlávky. Čtyři hektary vinic v tratích Bojanovska, Stará hora, Nová hora a Nadzahrady se rovnoměrně dělí mezi třicetileté keře a nové osmileté výsadby. Ve vinařství pomáhá Miroslavu Hlávkovi dcera Šárka, kterou jako jedinou ze tří dětí zaujala otcova živnost. Zpracování probíhá ve sklepě v domácím prostředí. Miroslav Hlávka je zastáncem tradičních metod a všechna jeho vína jsou vyrobena klasickými technologiemi bez použití selektovaných kvasinek, řízeného kvašení nebo bakteriálního odbourávání kyselin. Vinařství ročně vyrobí asi 10 000 lahví, část produkce raných a aromatických odrůd se prodá jako burčák. Není to však úplné pravidlo, protože například Muškát Ottonel patřil k velmi povedeným vínům tohoto vinařství a například pozdní sběr 2007 byl zařazen do Top 77 vín ČR 2008/9. Z velmi vydařeného ročníku 2009 je třeba upozornit na Cuvée Hlávka (Tramín/Veltlínské zelené/Ryzlink vlašský). K zajímavým vínům z tohoto ročníku patří dále Müller-Thurgau a Ryzlink rýnský (obě vína ve výběru z hroznů), Veltlínské zelené, Muškát moravský a Cabernet Moravia (pozdní sběry). Při degustacích čeká na malé skupinky návštěvníků komorní prostředí a uzenářské speciality vlastní výroby. V létě je též možnost posezení pro skupiny do dvaceti osob pod pergolou na dvoře před sklepem. Nabídka vinařství zahrnuje standardně přes dvacet položek a najdeme v ní i archivní vína.

Rodinné vinařství Suský

Rodinné vinařství Suský bylo založeno v roce 2002, když navázalo na odkaz Františka Štambachra, dědečka Marka Suského, který je dnes pokračovatelem dlouholeté rodinné tradice. V současné době hospodaří v systému integrované produkce na čtyřech hektarech vinic ve velkopavlovických tratích, které jsou známé především odrůdami pro výrobou kvalitních červených vín.