Skip to main content
Maxmilián Holec

doporučujeme

Maxmilián Holec

Maxmilián Holec byl v mládí stále u toho, když rodiče obdělávali malý vinohrad a vyráběli víno pro svou potřebu. Proto i když ho osud zavál do profese zámečníka, jeho myšlenky patřily snu o vlastním vinařství, který si splnil v roce 1992. Postupně vysazoval vinohrady, převzal původní rodinný sklep a do práce zapojil i rodinu - manželku Lenku a syny Pavla a Jana, kterým dopřál vinařské vzdělání. Rodina dnes obhospodařuje v systému integrované produkce 7,5 ha vinohradů, které byly všechny nově vysazeny, a k výsadbě má připraveny ještě další dva hektary. Část surovin k tomu nakupuje od místních vinohradníků. Dvě stě let starý sklep pod Pálavou je částečně degustační, částečně výrobní, neboť první fáze zpracování hroznů probíhá v domácích prostorách. Maxmilián Holec kombinuje při výrobě vína tradiční a moderní metody vinifikace. Bílá vína zakváší čistými kulturami kvasinek, ale jejich použití reguluje jen do určité míry, protože má vlastní postup, jak zachovat původní charakter jednotlivých odrůd. Červená vína vznikají otevřenou macerací, zrají ve dřevěných sudech. Objem výroby se pohybuje kolem 15 - 20 000 lahví. Vína se prodávají ze sklepa v cenových relacích od 60 do 150 korun. Holcovi je dále rozváží do vinoték a menších prodejen v Praze, severních Čechách a na severní Moravě. Ve starém sklepě s příjemnou atmosférou mohou Holcovi přivítat skupiny do 30 návštěvníků, kteří se rovněž mohou ubytovat na penzionu nad sklepem o kapacitě 30ti osob. Ubytování dvoulůžko nebo apartmán.

Adresa
Perná 137, 691 86, Perná