Skip to main content
Vinařství Vacenovský

Vinařství Vacenovský

Vinařství Libora Vacenovského odvozuje svůj vznik v roce 2011 od tradice po otci Františkovi, který dříve vyráběl víno z malého desetiarového vinohrádku. Libor Vacenovský vystudoval Střední vinařskou školu ve Valticích a potom současně s profesionální kariérou výrobního ředitele jedné z větších vinařských firem začal rozšiřovat rodinné vinohrady a využívat své znalosti a zkušenosti v malovinařském provozu. Dnes mají Vacenovských půl hektaru v tratích Šidleny a Dubňanská hora a stále nakupují a vysazují nové vinice. V roce 2013 vysadili 8,5 aru Hibernalu a 3 ary Ryzlinku vlašského a postupně tak naplňují cíl hospodařit do deseti let na deseti hektarech. Vinařství se specializuje se především na výrobu přívlastkových bílých vín, růžová a červená tvoří menší díl produkce. Nabízí širší paletu odrůd, z nichž hlavními jsou Veltlínské zelené, Müller-Thurgau, Sauvignon, Ryzlink vlašský a Neuburské. Většina vín je zatříděna, jen nejmenší partie zůstávají v kategorii zemských. Výroba se sice odehrává v klasickém kvelbeném sklepě a lisovně před ním, je však založena na nejmodernějších technologiích. Bílá vína vyrábí Libor Vacenovský z odkalených moštů za pomoci řízeného kvašení a ušlechtilých kvasinek, červená po vykvašení v otevřených kádích zrají tři čtvrtě roku v repasovaných barikových sudech.
Adresa
U Zdravotního střediska 1539, 69603, Dubňany
  • Telefon
    777151796